STANIŠIĆ: POTREBAN REIZBOR SVIH SUDIJA i TUŽILACA

STANIŠIĆ: POTREBAN REIZBOR SVIH SUDIJA i TUŽILACA

Pravosuđe je najslabiji dio crnogorskog društva i sistema vlasti. Puštanje Vesne Medenice da se brani sa slobode, prava je slika posrnulog i poražavajućeg stanja u crnogorskom pravosuđu.

Jedini lijek za ovakvo stanje u pravosuđu su korjenite i sveobuhvatne reforme koje podrazumijevaju opšti reizbor sudija i tužilaca i preispitivanje svih presuda za koje postoji sumnja da su donijete na osnovu političkog uticaja bivšeg režima ili korupcije. Pokret za promjene se snažno zalaže za vladavinu zakona i nezavisno i profesionalno tužilaštvo i sudstvo.

Najavljeni Predlog zakona o porijeklu imovine, čije je usvajanje prvi predložio Pokret za promjene i Demokratski front neće dostići svoj puni kapacitet ukoliko ga budu sprovodili sudije i tužioci koji po logici stvari moraju biti primaran predmet istrage ovog zakona, jer većina njih ima životni standard koji nije srazmjeran njihovim prihodima.

Pokret za promjene se zalaže za otvaranje širokog dijaloga o ustavnim promjenama koje bi omogućili reizbor svih sudija i tužioca, jer trenutno član 121 Ustava Crne Gore koji propisuje stalnost funkcije onemogućava reizbor sudija.

Takođe tražimo da se objave sve odluke sudova vezane za slučaj Vesne Medenice, kao i imena sudija koji su odlučivale o puštanje na slobodu bivše predsjednice Vrhovnog suda. Uputićemo i inicijativu da suđenje Vesni Medenici i njenom sinu bude otvoreno za javnost i jer smo stava da postoji javni interes da ovo suđenje bude javno prenošeno.

Boban Stanišić

Predsjednik mladih PzP-a