Pejović: Pružni prelazi ili Ruski rulet

Mreža Mladih PzP-a

Sudar voza i automobila prije dvadesetak godina bio je prava rijetkost, čak i kada bi se tako nešto dogodilo, gledalo bi se na to kao na vanrednu situaciju. Sada sudari vozova i automobila nažalost predstavljaju skoro pa svakodnevnicu, a koliko je samo za dlaku izbjegnutih nesreća o kojma niko ne izvještava, koje se dešavaju na svim pružnim prelazima u Crnoj Gori, nismo ni svjesni.

Na pitanje ''Ko je kriv?''- imamo dosta ponuđenih odgovora. Da li je to Željeznica Crne Gore, da li su to nesavjesni i bahati vozači ili oni koji samo iz sebe znanih razloga kradu baterije i čine ozbiljan prekršaj koji ugrožava sigurnost svih učesnika u saobraćaju? 

Počnimo od zastarele signalizacije kojom se obezbeđuju naši pružni prelazi, koji su možda i u najmanjoj mjeri krivci za ove katastrofalne nesreće. Svakako je neophodno što prije modernizovati sve sigurnosne signalizacije i to treba da bude jedna od najvažnijih obaveza koju Željeznica Crne Gore mora da ispuni.

Naravno, ionako siromašnoj tehnologiji ŽCG nikako ne pomažu oni koji kradu baterije, kablove i signalizaciju. Vjerovatno nisu ni svjesni da će to koštati nekog života, koji nema cijenu. Naravno ovo treba istražiti i poseban akcenat staviti na pronalaženje krivca. Kazne da trebaju da budu oštre, jer svojim nesavjesnim postupkom ugrožavaju tuđe živote.

 Mnogi pružni prelazi nisu idealni – negdje su možda ukradeni ili uništeni saobraćajni znakovi koji treba na vrijeme da vas upozore da nailazite na prugu, rampe i semafor možda ne rade, a mašinovođa toga nije ni svestan. Posebnu poruku bi željeli da uputimo nestrpljivim vozačima da budu pažljiviji, jer je njihov život u pitanju. Nećete stići brže, nije u pitanju samo vaš život, već i vaših saputnika, kao i drugih vozača koji će vodeći se vašim primjerom nepoštovanja signalizacije ugroziti svoj život.

 

 

Ana Pejović

Mreža mladih Pokreta za promjene