Guzonjin sin

Mreza Mladih PzP-a

Finski entomolozi došli su do neočekivanog otkrića – u kolonji mrava primećen je NEPOTIZAM. Jedna vrsta mrava umjesto da svoje interese podredi interesima zajednice, nemilosrdno nameće sopstvene interese. Konačno smo došli do otkrića misterioznih predizbornih obećanja vladajuće partije, u kojim obećavaju da će raditi vrijedno kao mravi. Toliko godina ih napadamo da nas obmanjuju, da ne rade vrijedno, a tek sad vidimo da smo se ogriješili o njih  i ovim putem bih se zahvalio finskim entomolozima što su nam otvorili oči.

''Neka ostane unutar porodice (partije)'' – prvo i osnovno pravilo koje mora da  poštuje svaki član vladajuće partije, a mora im se odati priznanje da makar tu jednu stvar umiju da obavljaju sa puno uspjeha, ne dozvoljavajući da ni posao, a ni novac izadju van njihovog domašaja. Javna je tajna da su rodbinske i političke veze jedini kriterijum za zaposlenje u državnim firmama u Crnoj Gori. Nepotizam je opasna bolest jednog društva, čije su posledice veoma opasne. Politička diskriminacija u zapošljavanju je u potpunosti ugrozila osnovno ljudsko pravo na jednakost. Najbolji primjer jeste Glavni grad Podgorica, koji je u zadnjih destak godina u javnim ustanovama i preduzećima  nije zaposlila nijednog radnika, ukoliko nije član vladajuće partije. Toliko smo kao društvo oboljeli od nepotizma da se više pri zaposlenju u državne firme ne vrednuje stepen obrazovanja i radnih sposobnosti, već to ko su vam roditelji i kako ste politički opredijeljeni. Duga je to tradicija koja traje dvadesetak godina unazad, koja polako ali sigurno uništava našu državu u svim oblastima. Zamislite samo koliko miliona eura je izgubljeno, koliko je važnih i perspektivnih projekata uništeno zbog nesposobnosti tatinih sinova i veza i obaveza vladajuće partije koja sposobne i kvalifikovane kadrove diskriminiše i gura u drugi plan, praktično tjerajući ih da rade poslove koji su daleko ispod njihovih sposobnosti, zarad svoje egzistencije. Ali ni tome se ne treba pretjerano čuditi, jer u zemlji u kojoj znate da nećete odgovarati i nećete biti politički, a kamoli krivično gonjeni, zašto to ne bi radili i na kraju oni svi srećni i zadovolji, a koga briga za nas, ko nam je kriv što mi nismo tatini (partijski) sinovi. Toliko je izvrnut sistem da se djeci od ranog djetinjstva nameću podjele formiranjem takozvanih VIP odeljenja koja pohađaju samo djeca partijskih glavaša. Žalosno je i to što je uzelo velikog maha i na fakultetima gdje profesori čiji su uskopartijski motivi važniji od edukacije, politički truju studenske lidere, koji imaju zadatak da vrbuju studente za potrebe vladajuće partije, a za uzvrat dobijaju olakšice u daljem školovanju.

Boban StanišićSredinom 2016 godine tim stručnjaka je sproveo istražavanje o posledicama nepotizma. Došlo se do iznenađujućeg rezultata gdje je zapošljavanje po rodbinskoj i političkoj vezi ponekad i dobra stvar u PRIVATNIM firmama. Očito da se crnogorska verzija Gambino porodice vodi ovakvim i sličnim istraživanjima (zato smo i tu gdje jesmo), jer oni Crnu Goru posmatraju kao svoj privatni biznis. Karakteristično njihovoj cjelokupnoj vladavini i ovdje se javlja paradoksalno ponašanje vojnika porodice koji kada su već ubijeđeni da je to njihova privatna firma makar ne pokušaju da vode računa i brigu njoj, već uništavaju sve čega se dohvate. Tužno je to što je nepotizam prisutan u svim sferama života od politike, preko sporta do obrazovanja.

Sigurno ćete pomisliti evo ga još jedan od dežurnih kritičara vlasti, kojem je cilj da blati vašeg Mila. Nisam ja to, šta više ni ne interesuje me on, ne želim da ga pominjem da ne daj Bože ne štuca zbog mene. Ja prozivam sve ''Guzonje'' i njihove sinove, ovo je njima upućeno. Ne pišem ovo da bi me neko potapšao po ramenu i rekao bravo, meni to ne treba, ja sam neko kome je više muka da gleda obrazovane i sposobne mlade ljude koji su diskriminisani i gurnuti u drugi plan zbog guzonjinih sinova, koji su velikom većinom nesposobni da se brinu za sopstveni život bez pomoći mame i tate, a ne za budućnost naše države.

Naravno očekujem i komentare od fanova Gambino porodice tipa: ko mu je kriv što i on nije guzonjin sin, a možda i neki savjet ili predlog da promijenim roditelje, jer i sami znate da je sa njima i nemoguće moguće. Majko, oče ne brinite, ne dam ja vas ni za sve njihove guzonje, voli vas vaš sin najviše.

"Jede se kavijar, pije se džin
Ima se para, ima se s čim
Jer ja sam GUZONJIN SIN"

 

Boban Stanišić

Mreža mladih Pokreta za Promjene