Mreža mladih PzP: Sistem ne štiti i ne vrednuje ljudski život

Anika Mentović

Više od deset godina porodica i cjelokupna javnost čeka da se otkriju izvršioci i nalogodavci za ubistvo novinara i urednika DAN-a Duška Jovanovića. Još uvijek ne znamo ni ko je nalogodavac, ali ni jasan motiv za ovo mučko ubistvo. Mi u Mreži mladih PzP podržavamo sve napore koji se čine da bi ovaj zločin bio rasvijetljen, ali takođe ne vidimo da je bilo većih pomaka.

Smatramo da dok god ovo, ali i mnoga druga ubistva ne dobiju svoj epilog u smislu pronalaženja nalogodavaca u ovoj zemlji nema perspektive jer se šalje jasna poruka da sistem ne štiti i ne vrednuje ljudski život. Ovdje treba naglasiti da ovoliko čekanje i odugovlačenje sve jasnije ukazuje na pravac u kom istraga treba da ide, međutim tišina oko ubistva Jovanovića postaje sve glasnija, jer je očigledno da i nakon pritisaka iz Evropske Unije Izvršna i Sudska vlast u Crnoj Gori ne pokazuju želju da se aktivnije uključe u rješavanje ovog slučaja.

Takođe smatramo da u ovoj zemlji nema demokratije, a da je sloboda govora ozbiljno dovedena u pitanje , te je stoga naša poruka vrlo jasna- želimo da živimo u zemlji gdje se poštuje pravo i pravda, a rješavanje ovog ubistva bi poslalo jasan signal da se nešto radi na tom planu.

 

Anika Mentović, Potpredsjednica Mreže mladih Pokreta za Promjene