Misli

Duško Konte Ivanović

Istorija Crne Gore, ovo vrijeme vladavine Đukanovićevog DPS-a, zabilježit će kao vrijeme mraka, vrijeme najgore vlasti koja je našu zemlju zadesila od njenog postanka. Ovo mračno vrijeme možemo podjeliti na vrijeme do i poslije građanskih protesta koje je organizovao DF. Pozivajući narod na proteste, DF je upalio svijetlo u ovom mraku u kojem Crna Gora još uvijek živi, probudio građansku svijest kod ne zanemarivog broja građana i građanki i povratio kod ljudi osjećaj samopoštovanja, odlobodio ih osjećaja straha, izveo ih na ulicu, stvorio osjećaj slobode da diktatoru kliču " MILO LOPOVE!!!".

 

A, pitam se, da li je to dovoljno?

Ja lično, kao i velik broj mojih prijatelja i građana CG smo sa radošću dočekali poziv na protest, poziv od opozicije koja je dvije ipo decenije dejstvovala impotentno i jalovo, dajući sliku o sebi kao o dekoru u parlamentu, čiji predstavnici su svojim načinom djelovanja mnogo puta razočarali narod koji ih je glasao... Eto, imamo iza sebe tri mjeseca protesta, sve što se za to vrijeme desilo uključujući i brutalan napad na mirni i goloruki narod od strane režimske policije i ako ne računamo probuđenu građansku svijest kao rezultat svih dešavanja i tretirajući istu kao neprocijenjivu vrijednost, a po pitanju osnovnog zahtjeva organizatora protesta nema nikakvih rezultata.

Nije dovoljno imati pravnu državu! U uslovima u kojim živi savremena Crna gora, način na koji skupština izglasava zakone na osnovu parlamentarne većine, koji nijesu svi podjednako u interesu svih građana i države, a koji se provode u praksi, režimu daju legitimitet da radi što hoće! To se pokazuje i na slučaju odbijanja Đukanovića da se o tako važnom pitanju kao što je pristupanje NATO alijansi, koristeći se "instrumentima pravne države" riješi referendumom, nego samovoljno riješava o tom pitanju, ne mareći što se većina građana tome protivi. Državni zakoni moraju biti i pravedni i pravni! Moraju biti jednaki za svakog građanina, bez obzira na razlike ili njegov status u društvu. Zakonima se mora spriječiti samovolja vršioca vlasti, obezbijediti autonoman potpuno nezavisan rad sudstva, tužilaštva, izvršne vlasti.

Kada se narod okuplja oko partija i stranki koje imaju nacionalni predznak, to znači da je takvo njihovo okupljanje nastalo iz potrebe da štite svoje nacionalne interese! U slobodnom demokratskom društvu nema potrebe da bilo koja partija štiti interese građana! Građane i državu štiti ustav i zakon! Režim u Crnoj Gori, sa uspjehom obmanjuje- laže građane da su oni jedini koji "imaju mandat da vode državu". Ono što njih veže za Crnu Goru je jedino interes da sa pozicija vlasti opljačkaju i pokradu do kraja ovo što je od zemlje ostalo.

Režim se plaši slobodnih građana!!! Režim se plaši narodne sloge!!! Minimum civilizacijskog dostignuća dvadeset prvog vijeka su SLOBODNI I REGULARNI IZBORI, na koje režim ne pristaje, znajuči da će ih takvi izbori deportovati u prošlost!

Velike i duboke podjele, koje su proizvod režima, najviše su izražene po pitanju vjere i nacionalnosti između dva najbrojnija naroda u Crnoj Gori, podjele među Srbima i Crnogorcima! Podjele među dvije pravoslavne crkve, koje na žalost raspiruju i "Božiji poslanici na zemlji ", pojedini sveštenici .

Ja ne želim razmišljati o tome ko je u krivu, a ko u pravu, jer bi se ono što hoću ovom prilikom da kažem izgubilo između dvije istine i sve onda nebi imalo smisla. Hoću da kažem, da je narodu u Crnoj Gori potrebna snaga , um i mnogo dobre volje da prihvati različitosti, nacionalne, vjerske,ideološke, različito mišljenje . Skloni smo da danas jedni drugima čestitamo praznike, a već sjutra da nastavimo jedni druge da polivamo prljavštinom, da se svađamo do mržnje, da dokazujemo kako smo baš mi u pravu, a ne oni! Zaboravljamo da živimo u dvadeset prvom stoljeću i da su civilizacijske tekovine ljubav, poštovanje, tolerancija, suživot, građansko društvo .... I da skratim, prihvatimo jedni druge! Oslobodimo se mržnje i poštujmo se međusobno jer postojimo i jedni i drugi! Ljubav će sigurno doći, kasnije, ali će doći! A nama će živjeti biti i lakše i ljepše! Osim toga, sa nama neće moći da manipulišu!

ŽIVJELA SLOBODNA GRAĐANSKA PRAVEDNA I PRAVNA DRŽAVA CRNA GORA!

Duško Konte Ivanović, član Pokreta za Promjene