Mreža žena PzP Pljevlja:Žrtava nasilja u porodici sve više

Mreža žena PzP
Žrtava nasilja u porodici je sve više, a senzibiliteta za ovaj problem sve manje. Društvo grca u socijalno-ekonomskom kolapsu i zatvara oči pred istinom, ocijenila je Jelena Kovačević Laković iz Mreža žena Pokreta za promjene PzP Pljevlja .

Kako ističe, nedovoljna posvećenost institucija sistema pretvara borbu NVO u Sizifov posao,i prepuštaju žrtvu samoj sebi.

 

"Program za žene i djecu žrtve nasilja mora podrazumijevati garant njihove bezbjednosti kao i rješavanje njihovih egzistencijalnih problema u periodu dovoljno dugom da prevaziđu traume i budu sposobne samostalno egzistirati. Pooštriti zakonom propisane kaznene mjere za nasilnike i bezuslovno ih sprovoditi. Uz pomoć medija obilježiti nasilnika i predstaviti ga javnosti kao takvog", saopštila je ona.

Dodaje da redovno treba organizovati javne tribine bez obzira na posjećenost u početku, "i tako podizati svijest društva na veći nivo kada je ova problematika u pitanju".

"Društvo koje nije u stanju zaštiti žene, djecu se ne zaslužuje nazvati tako.To su glavni preduslovi za očuvanje zdravlja porodice koja je osnovna ćelija društva .Imamo li volje za to...?", pita Kovačević Laković.