Stanišić: Nacionalno priznanje ili partijsko uhljebljenje

Nacionalne naknade u Crnoj Gori primaju bivši državni funkcioneri, vrhunski sportisti i istaknuti umjetnici. Sistem nacionalnih priznanja i naknada u Crnoj Gori je jedinstven po mnogo čemu u svijetu. U ekonomsko razvijenim zemljama kao što su: Slovačka Republika, Češka Republika, Velika Britanija i Francuska, ovakav vid naknade ne potoji, dok u Sjedinjenim Američkim Državama i Njemačkoj, naknade se isplaćuju iz fondova neprofitnih organizacija i privatnih fondova Vlade, a ne od novca građana, kao što je slučaj u Crnoj Gori. U Crnoj Gori državni funkcioneri su ovo pravo stekli Zakonom o zaradama i drugim primanjima državnih funkcionera iz juna 2008. godine. Pokrenuta je inicijativa od raznih NVO organizacija za provjeru ustavnosti ovog Zakona  i naravno Zakon je oboren. Iako je Zakon prestao da važi u decembru 2009. godine jer ga je Ustavni sud proglasio neustavnim, dio funkcionera ili njihovih porodica je nastavilo da koristi ovo pravo, jer se jednom stečeno pravo ne može naknadno ukinuti.  Neki od bivših državnih funkcionera koji su ovo pravo stekli neustavnim Zakonom o privilegijama državnih funkcionera su: Svetozar Marović,  Smajo Šabotić, Novak Kilibarda koji pored penzije za minuli politički rad prima i nacionalnu naknadu kao istaknuti kulturni stvaraoc. Suvišno je pričati koliko su ovim bivsim državnim funkcionerima potrebne nacionalne penzije koje im se isplaćuju na račun građana Crne Gore.


Kopitović: Šta je sa bezbjednošću građana?

Predstavnik Mreže mladih Pokreta za promjene, Ivan Kopitović, pozvao je sve građane Crne Gore da odu u Centar bezbjednosti gdje će im nadležni procijeniti bezbjednost u glavnom gradu, a s obzirom na, kako je naveo, katastrofalnu bezbjednosnu situaciju u zemlji.

„Svjedoci smo katastrofalne bezbjednosne situacije ne samo u Podgorici, već i u cijeloj državi, ali nakon što su tokom ovog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova treći put za mjesec dana ispraznili podgoričku diskoteku Beagle a antidiverzione jedinice preplašile više stotina građana u najprometnijem tržnom centru Delta City, kao i hotel Hemeru u centru grada, pozivam sve građane da odu u Centar bezbjednosti gdje će im nadležni procijeniti bezbjednost u glavnom gradu“, naveo je Kopitović.