Branko Radulović

Kontakt

Mejl: branko.radulovic@skupstina.me
Telefon: + 382 20 404 520

Poslaničke funkcije

  • predsjednik Kluba poslanika “Demokratski front – PZP”
  • član Odbora za evropske integracije
  • član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet
  • član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP)

Lični podaci

Datum rođenja: 1950.

Mjesto rođenja: Titograd

Biografija

Branko Radulović je rođen 1950. godine u Titogradu, gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Diplomirao je na Tehnološko-metalurškom fakultetu, Univerziteta u Skoplju 1975. godine, magistrirao na Fakultetu za materijale i metalurgiju, Univerziteta u Ljubljani 1986. i doktorirao na Tehnološko-matalurškom fakultetu, Univerziteta u Beogradu 1989. godine.

Od 1976. do 1986. godine radio je u MZT- Skoplje, obavljajući niz rukovodećih funkcija. U periodu kada je bio direktor fabrike, proglašena je za najbolju privrednu organizaciju u SFRJ, dok je 1986. godine dobila nagradu AVNOJ-a. MZT- Skoplje se bavio proizvodnjom mašina i sklopova visokog tehnološkog sadržaja, poput alatnih mašina i sistema za obradu metala, drveta i tekstila, opreme za proizvodnju solarne energije, sistema za navodnjavanje, kočionih sistema, reduktora i zupčanika, aluminijskih i nodularnih odlivka, vojne opreme.

Od 1986. do 1990. godine radio je na Institutu za tehnička istraživanja u Podgorici, gdje je obavljao funkciju naučnog savjetnika i šefa Zavoda za hemiju, tehnologiju i metalurgiju. Bio je glavni projektant i projektant na nizu značajnih projekata, poput Fabrike aluminijskih felgi u Kombinatu aluminijuma – Titograd čiji su proizvodi osvojili „Tur de France“i „Giro d’Italia“, uvođenju nodularnog liva u fabruku Radoje Dakić – Titograd, unapređenja vatrostalne opreme u Željezari-Nikšić i mnogih drugih.

Boravio je na stručnim usavršavanjima u brojnim tehnološki razvijenim državama i vodećim kompanijama poput „Yamazaki Mazak Corporation“– Japan, „Mehanite“ – UK,„Brown Boveri“–Njemačka, „Sorelmetal“– Kanada, „Alcoa“– Island, te u fabrikama za preradu aluminijuma u Italiji, livnicama i fabrikama automobila u Čehoslovačkoj – Češkoj, Slovačkoj i Sloveniji.

Od 1990. radio je na Metalurško-tehnološkom fakultetu, Univerziteta Crne Gore u Podgorici, gdje je biran za docenta, vanrednog i redovnog profesora na predmetima Termička obrada, Specijalni metalni materijali, Inžinjerstvo površina i Fazne transformacije. Obavljao je funkcije šefa Katedre za fizičku metalurgiju, predsjednika postdiplomskih studija i potpresjednika i predsjedavajućeg Skupštinom Univerziteta Crne Gore.

Autor je i koautor velikog broja naučnih radova, koji su prezentirani na prestižnim kongresima i simpozijumima i publikovani u vodećim svjetskim naučnim časopisima sa SCI liste, poput „Materials Science and Technology”, “Jurnal of Engineering and Performance”,“ISIJ International”,“Materiali in Tehnologije” i drugi. Učestvovao je i bio rukovodilac više od 30 naučno-istraživačkih i razvojnih projekata. Autor je i koautor pet univerzitetskih udžbenika i nosilac tri patenta. Bio je mentor više desetina uspješno odbranjenih diplomskih, magistarskih i doktorskih teza. Ostvario je naučnu saradnju sa univerzitetima u Skoplju, Ljubljani, Beogradu, Novom Sadu, Birmingenu, Luvenu i sa naučnim institutima širom Evrope.

Od 1990. aktivno je pripadao antiratnom, antirežimskom i prodemokratskom bloku, pišući brojne tekstove, peticije i učestvujući na mnogim skupovima. Bio je visoki funkcioner LSCG, član „vlade u sjenci“ zadužen za obrazovanje i ekonomiju i odbornik LSCG u Glavnom gradu – Podgorici. Jedan je od osnivača NVO Grupe za promjene, a kasnije Pokreta za promjene i zamjenik predsjednika u više mandata.

Bio je poslanik Ustavotvorne Skupštine Crne Gore, zatim poslanik 24, 25, i 26. saziva. U 25. sazivu bio je prvi izabrani potpredsjednik Skupštine Crne Gore iz reda opozicije.

Bio je član Nacionalnog savjeta za evropske integracije, Odbora za evropske integracije i spoljnju politiku, Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, Komisije za praćenje i kontrolu postupka privatizacije, Odbora za finansije i budžet i predsjednik Kluba poslanika Pokreta za promjene.

Bio je i član Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije, član delegacije Skupštine Crne Gore pri parlamentarnoj skupštini NATO-a, kao i član parlamentarnih delegacija društava prijateljstva sa mnogim zemljama.

Tokom parlamentarnog rada, bio je autor i koordinator partijskih i izbornih programa, najaktivniji poslanik Skupštine Crne Gore u više saziva i predlagač brojnih zakona, deklaracija i rezolucija.