MMP: Ljudska prava u Crnoj Gori?

Foto ilustracija

Međunarodni dan ljudskih prava ili dan ljudskih prava obiljezava se još od 1950. godine na dan kada je dvije godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i po prvi put u istoriji čovječanstva priznato pravo svih ljudi na: život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika.

Ovaj dan se obiljezava 10. decembra svake godine, od njegovog prvog obiljezavanja. Ljudska prava su za svakog, svuda i za svaki dan. Ljudska prava se odnose na pojedince. Pojedince čija su prava prekršena ili u opasnosti. Lica sa invaliditetom, žrtve nasilja, lica kojima je potreban azil, svi spadamo u ove kategorije pojedinaca.

Nažalost vladine i nevladine organizacije u našoj zemlji se sjete ljudskih prava samo jednog dana u godini, i to baš kada se obilježava. Da li imamo svi jednaka prava u Crnoj Gori i da li su ona ljudska? Ovim pravima može i treba da raspolaže svaki normalan čovjek, ne koristeći posebne zakone ili propise, već mu je dovoljan zdrav razum. Živimo u lošim uslovima, u zemlji u kojoj drugi žele i trude se da ti nameću svoje stavove i mišljenja, oduzimaju tudja prava ne razmišljajući o posledicama.

“Blaženstvo se nalazi u ukusu, a ne u stvarima, i čovjek je srećan kad dobije ono što voli, a ne kad dobije ono što drugi smatraju da treba voljeti. “ - F. La Rochefoucauld

Na pitanje: Zašto se borimo za ljudska prava, svih nas odgovor bi trebao biti, prosto zato što ne volimo da gledamo ljudsku patnju! Kršeći bilo koje ljudsko pravo, izazivamo patnju kod svakog pojedinca, tako da trebamo imati na umu da je svaki dan dan prava, da je svaki dan naš dan i da svi imamo jednaka prava. Svi smo jednaki, ljudska prava su i ženska prava, kao sto su ženska prava – ljudska. Dajmo sve od sebe da prekinemo kršenje ljudskih prava, budimo mi ti koji ćemo slobodno bez ustezanja iznositi svoja mišljenja, stavove bez flastera na usta.

Neka od ovog 63. po redu dana obilježavanja ljudskih prava sve krene na bolje, dokažimo mi mladi da na nama svijet ostaje i da smo mi ti koji mozemo da dovedemo promjene u našoj zemlji, pa čak i kada su prava u pitanju.

 

Mreža mladih Pokreta za Promjene