Humanitarna akcija MMP: Posjeta porodici Uskoković

Mladi PzP-a sa porodicom Uskoković

Mreža mladih Pokreta za promjene posjetila je danas porodicu Uskoković, koja se već duži niz godina bori iz dana u dan za preživljavanje.

Julka Uskokovic živi u baraci od dasaka veličine 20 kvadarata, bez vode, a svoje dvoje djece, koja pohađaju školu, izdržava sa mjesecnim primanjima od 130 eura materijalne pomoći.

Mreža mladih je, u skladu sa svojim skromnim mogućnostima, pokušala da pomogne Uskokovićima donacijom prehrambeno - higijenskih proizvioda.

Kroz razgovor sa ovom samohranom majkom, predsjednik Mreže Mladih Pokreta za promjene, Nikola Bajčetič,  saznao je da je najveći problem ove porodice nedostatak kupatila.

"Danas smo pročitali u medijima za problem porodice Uskoković, i odmah smo odučili nakon potresne priče, da u skladu sa našim skromnim mogućnostima,  pomognemo gospođi Julki. Kasnije sam je pozvao i posjetili smo je. Na žalost, vidjeli smo da i pored osnovnih životnih namirnica koje su im potrebne, Julka i njene ćerke nemaju elementarne uslove za život, vodu, kupatilo, žive u baraci koja je posebno u ovim vremenskim neprilikama neadekvatna i rizična, kao i prilaz do same barake koji je u katastrofalnom stanju." kazao je Bajčetić.

On je rekao da država treba mnogo više da uradi za ovakve porodice, pogotovo samostalne majke.

"Svjesni smo da je porodica Uskoković samo jedna od mnogih primjera socijalnih slučajeva. Mi smo i ranije prikupljali hranu, korišćenu garderobu i pomagali egzistencijalno ugrožene sugrađane, ali država je ta koja treba i mora mnogo više da poradi na ovakvim primjerima kako bi se stopa siromaštva u Crnoj Gori koja nije tako mala, smanjila." dodao je on.

Mladi PzP-a su najavile slične akcije u budućem periodu i pozvali sve građane da takođe posjete gospođu Uskoković i pomognu joj, jer, kako su saopštili, nečije malo znači nekome puno.

 

Press služba PZP