Režimski program

Arsenije Lalatović

Biti ili ne biti pitanje je sad! Danas, Univerzitet vodi hamletovsku bitku u borbi za opstanak. U ovoj predstavi sa režijsko režiranim zapletom, koji je počeo dolaskom aktuelne „režijske rediteljke“ nastavlja se drama, koja na momente liči na komediju a u suštini je tragedija.
Univerzitet je slika crnogorskog društva. U njemu se ne zna ko pije a ko plaća! Nažalost on je danas partijska ćelija oligarhije na vlasti. I dok većina časnog građanstva, jedva krpi kraj sa krajem, „akademska“ elita, srasla oko rogova režima, parazitira na grbači naše djece, koja pokušavaju da kroz obrazovanje, doći do kore hljeba. Međutim, zahvaljujući „baronima“, kod kojih pad „kugle“ podsjeća na tabulu razu i onih kojima je svaki dan sličan haremu, oćah reći Hurem, većinu čeka sličan usud.

U pozorištu u kući, u kojem je glavna režiserka, kako neko reče izvjesna Hurem, sve podsjeća na scene iz jeftinih serija. Lažna novokomponovana elita nastala na pljački i otimačini, želi da Univerzitet bude inkubator visokokvalifikovanih robova, koji će za par stotina lizalica robovati.

Zahvaljujući ovakvim nepomenicima, koji se kite vojvodsko serdarskim titulama mr, dr itd. imamo društvo, koje „snom mrtvijem spava“. I ne čudi što mnogi od njih nijesu ništa do lažni „carići“ mr, dr itd. Zamislite koliko njih su intelektualci a imaju ovakve činove na reveru, koje im dijeli njihov Danjga? Statistika, zar ne?
Ukoliko akademska mladost ne shvati da samo promjene, mogu donijeti nadu, i ova borba biće uzaludna žrtva i izgubljeno vrijeme. Na koncu svake predstave diže se zavjesa. Sa Hurem ili bez nje, vidjećemo, no o tom potom!

Arsenije Lalatović član GOPzP i odbornik DF