Ostavke...

Arsenije Lalatović

Higijena je pola zdravlja... Nastavak znate... Hipokratiju je hipokrizija dovela u bezizlaznu situaciju. Iz "tehničkih" razloga Ministar podnosi ostavku, kao i direktori koji zahvaljujući "hipokriziji" vedre i oblače. Zahvaljujući "ovakvima"  u mnogim sferama  našega društva slika iz grade bijele rade je preslikana.

Umjesto ulaganja u zdravstvo, adekvatno se ulaže u sigurne glasove, protkane aferom snimak, tako da vjerujem i da se Hipokrat okreće od muke u grobu. Ovdje ne treba zaboraviti da po mnogim istraživanjima korupcija u zdravstvu je na prvom mjestu ili među prvima. Čast izuzecima, koji časno obavljaju svoj posao.

Kada je čaša razbijena, Ministar prihvata realnost i svoju nemoć. Koliko je trebalo vremena da prođe, pa da se shvati koliko je nakaradna situacija u zdravstvu? Mnogo! Nažalost, bojim se da je i ova tragedija nedovoljna, da se shvati dubina problema. Posmatrajući koncepcijski vjerujem da se neće ni u budućem periodu ništa strašno desiti. Umjesto Jane, doći će Plana i ukrug... A možda umjesto imenjaka imenjak? Partijska loza! A možda?

Rješenje problema ne leži u pojedincu, pa ma ko bio ministar, već u sistemu. Jadna slika zdravstva ogledalo je vlasti. Aktuelni režim je u svim porama bolestan. Rješenje je u promjenama! Ovo nije samo poraz resornog ministra, već poraz i cjelokupne vlasti, na čelu sa premijerom, pa čak i države. Ostavke! Da imaju savjesti, kolektivno bi gospoda iz Vlade podnijela ostavke. Makar iz "higijenskih" razloga, kada etičkih nema...

Ovako, ovo ostaje još jedna crna mrlja na reveru onih, koji brinu o "zdravlju" države. Ni prva ni poslednja, nažalost! No o tom potom!

Arsenije Lalatović član GOPzP i odbornik DF