Smutna vremena

Arsenije Lalatović

Ne može  vrana na dva koca. Jedna endemična vrsta karakteristična za crnogorsku javnu scenu je državni uvoz "nezavisnih" medijskih specijalaca čiji je osnovni cilj diskreditacija poslenika javne riječi koji ne misle na isti način kao aktuelni režim. Obično ovi plaćenici su sa prostora bivše ex Jugoslavije. I po dobrom običaju "svačiji drugovi, a ničiji prijatelji". Ovi lešinari i "grobari ljudskih duša" imaju samo jedan put a on je popločan debelim bankovnim računima. Naime, hiper režimlije, intelektualno indoktrinirane, bez savjesti, ne biraju način da pokvarenjački služe sistemu u kojem trule daske, vire na svakom ćošku. Riječju poltroni, za koje veliki Meša Selimović kaže da su "đubre na kojemu rastu sva zla ovoga svijeta"

Šta karakteriše dominantno ovu gospodu? Skorojevićki mentalitet, DNK nedovršenost a u biti ono što u narodu karakteriše setenca "nikogović". Etika tzv specijalaca okrečena je lukavstvom, dok se poltronstvo podrazumijeva.I dok kerberi od vanka "odrađuju" zadaću kako to "umiju", domaći kvazi intelektualci i samozvani analitičari usko specijalizovani "da mijenjaju lijevu felgu na dinmobilu", ne biraju sredstva da za par lizalica oličenih u japi odijelu ili garsonjeri kao apanaži štite  lik i djelo one politike koja je naslonjena na jednu od deset najvećih diktatura dvadesetog vijeka.

Zato  ne čudi što "intelektualni džem" i ne postoji, a pošteno govoreći čudo bi bilo neviđeno da je iole drugačije. Čast izuzecima! Ali izuzeci  nemaju u takvim društvima što da traže. Na koncu kako veliki Andrić kaže "kad dođu smutna vremena, pametni zaćute, fukare se obogate, a progovore budale". Koje je sada vrijeme, uvaženi čitaoci, procijenite sami?

Aresnije LALATOVIĆ, član GO PzP-a. odbornik DF-a u SO Nikšić