Nesmjenjivost vlasti

Arsenije Lalatovic

Društva u kojem je nesmjenjivost vlasti u višedecenijskom kontinuitetu su društva sa „oročenom demokratijom“. Činjenica da u Crnoj Gori još nije smijenjena vlast olovkom ili perom, jasan je pokazatelj da je „nešto trulo u državi Danskoj“.

Kontinuitet aktuelne vlasti nije plod demokratske i slobodno izražene volje građana. On je plod ucjena, prisile, trgovine ljudskim sudbinama. U prethodnom periodu, vladajuća oligarhija je uspješno prodavala maglu. Spolja gladac, iznutra jadac! Afera „Snimak“ je potvrda da za zvanični Brisel „ to nijesu gluposti i završena priča“, kako kaže premijer, već Evropska Unija očekuje procesuiranje i krivično pravnu odgovornost sa izvršno sudskim epilogom.

 

Kontinuitet „oročene demokratije“ seže iz „slavnih“ devedesetih, naslanjanja na jednu od deset najvećih diktatura dvadesetog stoljeća, sramnog „rata za mir“, ljubavi prema šahu i šahovnici, progonima i deportacijama, ekonomskoj i ljudskoj krizi kao i drugim nepočinstvima do današnjeg dana. Ono što je danas „moderno“ a opet predstavlja kontinuitet  upravljanja jesu, zastrašivanja, paljenja automobila, progon neistomišljenika, mobing, a povrh svega kao tačka na i prebijanja novinara...

Kontinuitet crnogorske oročene demokratije ogleda se u mitu i korupciji. Društveni kapital promijenio je vlasničku strukturu. Ono što je bilo narodno „preko noći“ postalo je vlasništvo malog kruga privilegovanih braca, kumova, prijatelja. I u takvim „sistemima“ većina građana nema pravo na egzistenciju a time ni na minimum ljudskog dostojanstva. Dokle. Politici dvostrukih aršina vrijeme je da se kaže „dosta“! Izbori koji slijede su šansa da se uradi nešto korisno i da to bude zalog za sjutra.

Arsenije LALATOVIĆ, član GO PZP i odbornik DF u SO Nikšić