Pomen ili ti godišnjica...

Arsenije Lalatovic

Obećanje, ludom radovanje... U Nikšiću ništa novo. Ovih dana navršava se jubilej, godina dana od kako je nova garnitura aktuelne vlasti DPS, SDP, LP zamijenila staru.  Mjesto Jane došla Stana, a mjesto Janka došao Stanko... A za ovu godinu dana rezultati su za riplija, „impozantni“. Priznajem, zakrpljene su ulice u užem gradskom jezgru. Strogi centar više ne liči na scene iz vestern filmova. A na periferiji, e na to pitanje odgovor znaju, oni koji pođu malo van centra?

 

Aktuelna većina može se pohvaliti kontinuitetom isplate ličnih dohodaka. S tim što umjesto da ima trista administrativaca koliko je standard Brisela, u opštinskoj zgradi svako jutro „dobro jutro“ kaže njih preko petsto. Najveći broj su viškovi radne snage, zapravo partijski kadrovi.Partijsko gorivo na grbači građana. Profesionalci! Siguran glas puta četiri člana porodice i zna se kako do većine. O viškovima u Javnim preduzećima je iluzorno trošiti riječi. Najbolji dokaz je Pozorište koje nema ni jednog glumca ili režisera profesionalca, kao ni umjetničkog direktora a ima oko četrdeset uhljebljenih. Njihove prostorije su u famoznom Komitetu, gdje se nalaze prostorije DPS, pa onda je sasvim jasno kako partija i „Pozorište“ idu ruku pod ruku.

Dug je zli drug. Problem nikšićke vlasti je i što ne zna koliki je dug stvarni a koliki fiktivni. Kažu, preko četrdeset miliona eura a nijesu sigurni da nije pedeset ili više. Za neplaćene doprinose potraživanja su preko petnaest miliona eura. Slična je situacija i sa kolektorom. Priznajem, kredit za kolektor je racionalan dug pod uslovom da bude u upotrebi i da se riješi jedan od najvećih ekoloških problema grada pod Trebjesom. Ostatak od deset, petnaest ili više miliona pojeli su skakavci.  Ko je jamio jamio. Aktuelna vlast ćuti, dok policija i tužilaštvo otkrivaju nezakonitost u iznosu od sto pedeset hiljada eura, koja je rezultat prethodne garniture, odnosno stambeno zbrinjavanje nezbrinutih funkcionera. Postavlja se pitanje šta je sto pedeset hiljada spram više miliona ili desetina miliona?

U prethodnoj godini u Nikšiću nije došao ni jedan ozbiljan investitor. Nije otvoreno ni jedno novo radno mjesto u proizvodnji. I ona preduzeća koja su nekako klecala na izmaku su snaga. Dovoljno je sagledati situaciju u Metalcu, Boksitima i u drugim preduzećima. A tek u Alboni!

Grbo što se rodi vrijeme ne ispravi... Aktuelna većina je limitirana većina. Nastala na političkoj korupciji i u budućem vremenu ići će sigurno hodom unazad. Valja se prisjetiti načina na koji je nastala aktuelna većina. Kako zaboraviti otimačinu i kultnu izjavu odbornika Radivoja Lale Nikčevića „da su na putu da nađu dvadeset prvog odbornika!“ Postavlja se pitanje kako? E ovo je posao za policiju i tužilaštvo. Naravno, „čast i bruka žive dovijeka“. Ipak, umjesto godišnjice ostaje pomen.

 

Autor je Arsenije Lalatović član GO PzP i odbornik DF