Orao u ljudskom liku

Vojo Vuletic

Kad se Orao u ljudskom liku javi, posebno na političkom nebu, pa počne da nadlijeće mnoge skrivene prostore i staništa, te svojim oštrim vidom i reskim krikom ne oklijeva da ih nazove pravim imenom, a i zašto bi to izbjegavao. To mnogima otvara oči i daje snagu, onu ljudsku iskonsku.

 

Istina, Orlu su najveći neprijatelji vrane, posebno ako im se naruši mir u njihovom staništu. One se u malim jatima udruže, pokušavajući da orla nadlete i svojim izmetom unerede. No i vrane mogu da se odjenu orlovim krilima , ali kako reče Sula Radev, pametar iz Komana „ iako vrani daš krila orla, ona i dalje ostaje vrana „. Vrane se udružuju, a orao se svojim lijepim i lijepo raširenim krilima uvijek spušta sam iz svojih visina u doline. Pa i kad se orao u ljudskom liku javi, tada ljudi vrane rade mu o glavi. Taj orao  u ljudskom liku ovih dana se viteški bori , jer na njega grakću i domaće i uvezene graktalice u liku DPS pierova, pa „Minut,dva“ i još nekim već poznatim graktalicama. Kako mi reče jedna gospodja u jutarnjem mimohodu:  „Pa molim Vas , slušate li Vi onu emisiju  „Minut, dva“ na „ Pinku M“, pa to je prava straćkalica. Nemojte mi zamjeriti na ovaj izraz, jer ja drugi ne mogu da nadjem

Taj „Minut,dva“ je ustvari projekat neke bebe , koji se kao što bebama priliči, uvijek nalazi u nekoj prašini i tu prašinu koliko uspije, za neke , ne baš jeftine čokolade, baca gledaocima u oči, pa se tu i tamo nadje i poneki Kobac, koji svojom pristrasnom pjesmom , uz odredjenu nagradu, zaprži u taj  graktajući orkestar, obično sa visokim zvanjem da bi taj orkestar bio što ubjedljiviji

Pa neka grakću. Normalno je da njihovu pjesmu odredjuje onaj ko to , ne baš malo plaća. Ako je to gazda Milo, onda je to znak da gazda odbrojava poslednje dane. Čitav taj orkestar graktalica neće ga spasiti onog što grede, ali hoće dobiti dobre nagrade za svoje slugansko graktanje i pokušaj „pranja“ gazdine  biografije.

No da ne ispustim: Jak je Nebojša ... to graktanje ga neće uplašiti, a i Demokratski front  sa predsjednikom Lekićem je sve jači, tako da neće proći još mnogo vremena , utihnut će sve te naručene graktalice , a Nebojša Medojević će, uz podršku sve samosvjesnijih gradjana , racionalnom opozicijom i nevladinim sektorom, kao i slobodnim intelektualcima i nada sve sa svojim saborcima, preuzeti kormolo Crne Gore i zajedriti u nove nade za spas i slobodu njenog integriteta.

Da, da. Nezgodan je Orao u ljudskom liku.

 

Autor je Vojo Vuletić, funkcioner Demokratskog fronta