Mreža žena PzP donirala knjige biblioteci Psihijatrijske bolnice u Dobroti

Donacija mreže žena PzP

Predstavnice Mreže žena Pokreta za Promjene uručile su knjige biblioteci Psihijatrijske bolnice u Dobroti.

Tokom posjete,članice predsjedništva Mreže žena Valentina Tadić, Sanja Crnić i Neda Milačić Bogdanović razgovarale su sa direktorom ustanove Draganom Čabarkapom i njegovim zamjenikom dr. Jovom Đedovićem koji su ih upoznali sa veoma teškom situacijom u toj bolnici.

Bolnici nedostaju posteljina, sredstva za higijenu, kuhinjski pribor.

Iako raspolažu sa 240 kreveta, pacijenata zna da bude i do 280. Trenutno su svi kapaciteti popunjeni.

U prostorijama za radno-okupacionu terapiju, gdje se nalazi i biblioteka, nedostaje materijal za rad kao što su glina, vunica, boje i tome slično.

Još jedan problem predstavlja činjenica da su  u dobrotskoj ustanovi smještena lica koja bi morala da budu zbrinuta u institucijama drugačijeg tipa ali koje kod nas ne postoje.

Na odjeljenju za hronične bolesnike trenutno boravi 134 pacijenta, od čega 37 žena. Na žalost, uslovi za boravak ovih pacijenata su prilično nehumani, na odjeljenju nema grijanja, zidovi i prozori su u lošem stanju , krov je do prošle godine prokišnjavao.

Situacija u Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti je jako loša, i Mreža žena apeluje na nadležne da učini nešto kako bi se uslovi u kojima borave zaposleni i pacijenti poboljšali.

 

Press služba PzP