Mreža žena PzP Pljevlja: Nema podataka da je centar za socijalni rad zbrinuo i jednu žrtvu nasilja u porodici

Žene žrtve nasilja su u mnogo gorem položaju nego što se predstavlja u javnosti. Najveći problem za njih nemogućnost ekonomske nezavisnosti zbog koje ne mogu da napuste nasilnike. Iako postoje dobri zakoni, oni se najčešće ne sprovode jer mnoge žene koje trpe nasilje nisu upoznate sa njima. Takođe, imamo paradoksalnu situaciju da neko ko je tukao ženu treba da plati kaznu od 150 eura, dok je recimo taj iznos za nekorišćenje rodnosenzitivnog jezika mnogo veći.

Mreža žena PzP Pljevlja:Žrtava nasilja u porodici sve više

Žrtava nasilja u porodici je sve više, a senzibiliteta za ovaj problem sve manje. Društvo grca u socijalno-ekonomskom kolapsu i zatvara oči pred istinom, ocijenila je Jelena Kovačević Laković iz Mreža žena Pokreta za promjene PzP Pljevlja .

Kako ističe, nedovoljna posvećenost institucija sistema pretvara borbu NVO u Sizifov posao,i prepuštaju žrtvu samoj sebi.


Mreža žena PzP: Zakon o zdravstvenom osiguranju diskriminiše žene i stvara prostor za manipulaciju

Nacrt novog Zakona o zdravstvenom osiguranju dodatno diskriminiše žene i otvara još veći prostor za manipulaciju, a n nove uštede koje planira Vlada da idu preko leđa roditelja i djece su krajnje bezobzirna, smatraju u Mreži žena Pokreta za promjene. 

Kako navodi njihova članica Iva Pavlović, žene u reproduktivnoj dobi su diskriminisane ukoliko žele da imaju potomstvo prilikom zapošljavanja i često su izložene neprijatnim pitanjima koja zalaze u njihovu intimu a odnose se na planiranje porodice i rađanje djece.

Mreža žena PzP: Licemjerno što je samo profesorka dobila otkaz zbog obnažene noge

To što je profesorka podgoričke Medicinske škole Verica Dabanović dobila otkaz zato što je na maturskoj večeri podigla uvis obnaženu nogu, a što je, kako ističu u Medicinskoj školi neprimjereno za jednog prosvjetnog radnika, u Mreži žena Pokreta za promjene smatraju licemjernim i diskriminatorskim prije svega zbog, kako je kazala Iva Pavlović iz ove partije, činjenice da je i njen kolega koji je prihvatio njenu obnaženu nogu na svoje rame dobio samo disciplinski postupak.