Zna se ko pravi spiskove

Nebojsa Medojevic

Predsjednik Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević kazao je da ne pravi spiskove o tome kako su glasali pripadnici LGBT populacije i da se zna ko u Crnoj Gori pravi spiskove.

Medojević je, komentarišući saopštenje poslanice Demokratske partije socijalista (DPS) Nade Drobnjak koja je kazala da su Medojevićeve tvrdnje da LGBT populacija glasa za Demokratsku partiju socijalista (DPS) klasična diskriminacija, rekao da u potpunosti podržava prava te grupacije i da je on jedini lider političke partije koji se sastao sa bivšim direktorom LGBT foruma "Progres" Zdravkom Cimbaljevićem.


Medojević je prekjuče na Tviteru napisao da je, prema informacijama DF-a, gej populacija masovno glasala za DPS što su iz te partije nazvali diskriminacijom prebrojavanjem po političkom opredjeljenju.

"Može se razumjeti da udruženja koja se zalažu za poštovanje i zaštitu ljudskih prava i ravnopravnosti u društvu LGBT osoba vode određene evidencije, međutim, klasična je diskriminacija pobrojavati ih po političkom opredjeljenju, kako to radi Medojević" navela je Drobnjak i dodala da je DPS "često na udaru neosnovanih kritika zbog evidencija o našim članovima i simpatizerima, dok neke druge partije imaju registre u kojima nijesu samo informacije kakvog su birači političkog raspoloženja, već i njihova seksualna orijentacija".

"Pretpostavka je jedno, ali tvrdnja za koga glasaju LGBT osobe, koju je Medojević iznio, bez dileme dokazuju narušavanje tajnosti glasanja", saopštilaje Drobnjak.

Ona je kazala da partije, kroz političke kampanje, mogu definisati ciljne grupe."

Ali je neprimjereno da političari u političkim prepucavanjima kao primjer koriste osobe koje trpe diskriminaciju po bilo kom osnovu. Izjava o tome za koga glasaju LGBT osobe jasno ukazuje na potrebu edukacije i većeg angažovanja svih aktera na političkoj sceni kao i aktivnosti državnih organa, obrazovnih ustanova i nevladinih organizacija koje se bave zaštitom od diskriminacije" kazala je Drobnjak.

Medojević je pojasnio da je pisanje na Tviteru bila "šira konverzacija o tome kako NVO koje se bore za neka ljudska prava završe aplauzima policiji DPS-u, Vladi".

"To je bio kontekst, a ne da ja imam spiskove", naveo je on.

Medojević je kazao da njegovo pisanje nema nikakve veze sa diskriminacijom.

"Podržavamo prava LBGT populacije i smatramo da treba da se razdvoje stvarni aktivisti LGBT populacije od strejt aktivista koji su orijentisani na novac iz grantova" zaključio je Medojević.