Novi izbori jedini način za rješenje krize

Nebojsa Medojevic

Crna Gora je u dubokoj političkoj krizi već pola godine, i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora jedini je način za izlazak iz nje, kazao je funkcioner Demokratskog fronta (DF), Nebojša Medojević, ocjenjujući da bi nakon izbora došlo do smjene vlasti.

Medojević je rekao da je u posljednjih šest mjeseci u Crnoj Gori permanentna kriza vlasti koja se manifestovala poslednjem zasijedanju na kojem nije usvojen niz sistemskih zakona.

“U demokratskim zemljama prvi put kada Vlada nema većinu za bilo koji, a kamoli za zakone sistemskog karaktera, vraća se mandat građanima, raspušta se parlament i ide se na vanredne parlamentarne izbore”, kazao je Medojevič agenciji MINA.

On je podsjetio da parlament prethodnih dana nije usvojio Vladine Predloge zakona o obrazovanju, zdravstvenoj zaštiti, Izvještaje o radu Sudskog savjeta i Tužilaštva, i da je danas iz procedure povučen Predlog zakona o rebalansu budžeta.

"Imamo duboku, strukturnu krizu vlasti, i jedino rješenje koje je moguće u demokratskim zemljama je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora”, kazao je Medojević.

On smatra di novi parlamentarni izbori značili i "pad aktuelnog režima".

Prema riječima Medojevića, osim vladajuće većine i predstavnici organizovanog kriminala su zainteresovani za očuvanje režima i zabrinuti za demokratske promjene.

“Aktuelna situacije je zabrinjavajuća i nastavak je agonije, jer Vlada nema većinu za sprovođenje unutrašnje i spoljne politike, što dovodi u pitanje ustavni poredak. Ostaje ono čega se najviše plašimo, da se odluke umjesto u parlamentu, javno, donose iza leđa javnosti”, naveo je on.

Medojević je ocijenio da je prvi korak za izlazak iz krize raspuštanje Skupštine i zakazivanje vanrednih izbora, i davanje šanse građanima da uporedi ekonomsku politiku vlasti i crnogorske opozicije.

On smatra da je povlačenje Predloga o rebalansu budžeta iz skupštinske procedure, truli kompromis vladajuće koalicije koji će štetiti građanima.

"Ovo nije kompromis koji je bio poželjan, već samo nemoć DPS-a i SDP-a da raskinu koaliciju i uticaj organizovanog kriminala i tajkuna koji imaju uticaj na te stranke i koji se plaše promjena“, kazao je Medojević.

On je rekao da je DF protiv tajnih dogovora, i ponovio da su vanredni izbori jedino rješenje.

"Izbori mogu biti odmah na jesen i tu građani treba da se pitaju da li žele ovakvu Vladu koja je u haosu i konfuziji, ili ozbiljnu vlast koja će odgovorno voditi državu”, zaključio je Medojević.