Pavlović: Marković je novi Marović

Koča Pavlović

Potpredsjednik Pokreta za promjene i poslanik Demokratskog fronta Koča Pavlović ocijenio je da se ubrzo može očekivati rasplamsavanje sukoba unutar Demokratske partije socijalista, te da je sasvim moguće da će zamjenik predsjednika te stranke i aktuelni premijer Duško Marković završiti kao Svetozar Marović. 

Aktuelno dvovlašće unutar DPS-a ne može dugo trajati. Ono se mora brzo razriješiti sukobom, pod pritiskom ambasada i uz ‘dolivanje ulja na vatru’ od strane nekih stranih službi. Pitanje je po kom scenariju će se sukob odigrati – kroz podjelu Demokratske partije socijalista, što Marković preferira, ili kroz ‘istrebljenje’ protivnika, što Milo Đukanović najavljuje. Ne znam koji će prevladati i hoće li Marković poslati Mila u opoziciju, ali vidim da bi Duško Marković mogao postati novi Svetozar Marović. A to Mojkovački klan, u to sam potpuno siguran, neće prihvatiti ‘mirno i demokratski’, kazao je Pavlović za “Slobodu”.

 

Prema njegovim riječima, sukob u vrhu Demokratske partije socijalista, ka kome Markovića guraju ambasade i neke strane službe, predstavlja prijetnju za građanski mir u Crnoj Gori.

Jer, tu se ne radi samo o političkom obračunu, već istovremeno i o mafijaškom sukobu dva kriminalna klana, onog mojkovačkog i klana iz “Granda”. Nedavnom najavom istrage šverca cigareta, onoga šverca koji kontroliše Mojkovački klan, specijalni tužilac Milovoje Katnić je najavio sukob o kom govorim. Sve ovo što se nakon toga desilo – ranjavanje Olivere Lakić i Katnićevi nalozi za hapšenje nekih Mojkovčana – meni govore da je sukob Đukanovića i Markovića dobrano počeo. Sada ostaje da vidimo u kom pravcu i kojom dinamikom će se stvari dešavati. Od policije snažno zahtijevamo da javni red i mir sačuva i građane zaštiti od moguće eskalacije nasilja između suprotstavljenih klanova, kazao je Pavlović.

Ne samo, dodao je on, što bi bilo beskrajno glupo, već bi bilo i krajnje izdajnički od strane bilo kog opozicionog subjekta da se, tokom predstojećeg sukoba, svrsta na bilo koju od te dvije sukobljene strane.

 Jer bi svako „svrstavanje“ za Mila ili Duška, u stvari, bilo priklanjanje jednom od sukobljenih kriminalnih klanova. A to bi samo produžilo vladavinu DPS-a ili jednog njegovog dijela, i dodatno bi Crnu Goru udaljilo od pravne države, naveo je potpredsjednik Pokreta za promjene.

Sukob oko kontrole nad Savjetom RTCG, koji mjesecima traje između Prve i Druge familije, takođe je posljedica, ili bolje reći odjek, ovog sukoba u vrhu DPS-a, smatra Pavlović.

Druga familija privodi kraju prodaju svog medijskog koncerna, a u kuloarima se pominju iznenađujuće visoke cifre od više desetina miliona dolara. Zato je Druga familija ovako snažno zainteresovana da ne ostane bez javnog uticaja, i da svoju medijsku kontrolu ‘preseli’ na RTCG. Izgleda da je to ‘preuzimanje RTCG’ bila koncesija koju je Druga familija dogovorila sa Markovićem i Ambasadom, da bi zauzvrat podržala ‘penzionisanje’ Đukanovića. Samo tako se može objasniti zbunjujuća situacija u kojoj direktor i stvarni urednik koncerna “Vijesti” Željko Ivanović sumnjiči Đukanovića i klan iz “Granda” za atentat na svoju novinarku Lakić, koja je (gle čuda) sve svoje tekstove ‘posvetila’ švercu onog drugog, Markoviću bliskog Mojkovačkog klana, kazao je Pavlović.

Tom, kako je naveo, preuzimanju RTCG od strane Druge familije, očekivano se usprotivio Đukanović, nasilno uspostavljajući kontrolu nad Savjetom RTCG.

I sada tamo imamo jedan ‘zamrznuti sukob’, jednu vrstu dvovlašća u nacionalnom medijskom servisu, kojim skupa vladaju DPS i Druga familija. I koji se slažu samo oko jednoga – i jedni i drugi mrze i diskriminišu DF, kazao je Pavlović