Bajčetić predao Ustavnu žalbu zbog povrede ljudskih prava

Nikola Bajčetić

Kao što sam i ranije najavljivao, nemam namjeru da odustanem. Ići ću do kraja, a u vezi sa slučajem brutalnog prebijanja na protestima oktobra 2015. godine, saopštio je funcioner Demokratskog fronta Nikola Bajčetić.

 

„Podsjećanja radi, tužilaštvo je ekspresno formiralo predmet protiv mene, sud me osudio na tri mjeseca zatvora, kaznu sam odležao, sam se uredno javio, a do danas nije otkriveno ko me je pretukao. Iz tog razloga, ja sam već podnio dvije privatne tužbe protiv države Crne Gore – MUP-a, jednu za naknadu nematerijalne štete, čiju presudu uskoro očekujem, kao i tužbu za naknadu materijalne štete, a povodom koje će se ročište održati 11. juna ove godine. Takođe, 25.04.2018. podnijeta je tužba Ustavnom sudu Crne Gore, a zbog povrede ljudskih prava iz člana 28 u vezi sa članom 1, članom 3, članom 5 i članom 7“, kazao je Baječetić.

Ističe da će se potruditi da iscrpi sve pravne mogućnosti koje su mu na raspolaganju, u našoj državi ali i dalje.

„Kao nespornu činjenicu da su pojedini učesnici protesta 17. oktobra 2015. bili žrtve policijske torture, neke institucije u Crnoj Gori koje se bave zaštitom ljudskih prava su konstatovale. No, postoje i oni, kojima su usta puna demokratije, ljudskih prava i sloboda, iz civilnog sektora i pojedinih medija, tzv. grantoprezi, ali koji odbijaju da pominju slučajeve od 17. oktobra. Vjerovatno jer nismo previše građanski.

Zato ostaje na nama da priču oko ovoga guramo koliko možemo. 17. oktobar je proizveo i 24. oktobar i promijenio na neki način Crnu Goru, ali i razotkrio pojedine ‘kolege’.

Taj datum je probudio inat i prkos kod naših građana i pokazao da postoji opet neka nada. Zbog tog jutra danas na pravdi Boga robija i nas prijatelj i saborac Milan Knežević. I mi smo dužni da te datume čuvamo od zaborava“, naglasio je Bajčetić.