Kopitović: Sve izvjesniji zajednički kandidat opozicije signal za nove akcije SDT-a protiv DF-a

Ivan Kopitović

Juče je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, njegova ispostava Specijalni policijski tim na informativne razgovore pozivao poslanike i ostale visoke funkcionere DF-a na okolnost donacija u periodu 2016. godine za vrijeme trajanja pobjedničke izborne kampanje najjačeg opozicionog subjekta u zemlji. Ono što je simptomatično jeste vrijeme kada dolazi novi napad na DF, u trenutku kada je sve izvjesniji dogovor o zajedničkom kandidatu na predstojećim predsjedničkim izborima, kazao je Ivan Kopitović, član Mreže mladih Pokreta za promjene.

„Podsjećanja radi, samo nekoliko dana uoči lokalnih izbora u Herceg Novom prošle godine, istaknuti čalnovi i funkcioneri PzPa su na iste okolnosti dobili pozive od Specijalnog policijskog tima koji je u narednih pola godine sproveo najopsežniju istragu u njihovoj istoriji, kada je na stotine članova i aktivista ispitano na okolnosti rada u izbornoj kampanji i donacija, a sve to je rezultiralo podizanjem politički inspirisane optužnice koja je i dalje na provjeri u Višem sudu zbog svoje neosnovanosti i kontradiktornosti. 

Što se tiče samih donacija koje su rađene u skladu sa Zakonom o finasiranju političkih subjekata, a o čijoj zakonitosti je možda i najbolji sud dala Državna revizorska komisija koja je dala pozitivno mišljenje na godišnji izvještaj o finansijama konstituenata DFa. Dvostruki aršini SDT-a nisu novina u njihovom radu jer su se uvijek na udaru institucija sistema među kojima su i sami SDT, Agencija za sprečavanje korupcije i mnoge druge uvijek bili opozicioni subjekti i funkcioneri opozicje, dominantno iz redova DF-a“, napomenuo je Kopitović.

Kopitović je podsjetio da Tužilaštvu nikad nisu bili sumnjivi podaci iz ASK-a o funkcionerima DPS-a te naveo samo neke od njih.

„Tužilaštvu nikada nisu sumnjivi bili podaci iz ASK-a, gdje je Vuka Golubović, nekadašnji prvi čovjek Berana iz redova DPS-a, uplatio 550 evra na račun stranke iako su mu jedina primanja kao odbornika u SO Berane u iznosu od 100 evra.

Hafiz Novalić, još jedan odbornik DPS-a iz Berana uplatio je najveću donaciju u iznosu od 1000 evra iako u njegovom imovinskom kartonu stoje podaci da su mu mjesečna primanja u iznosu od nepunih 400 evra.

Donaciju u iznosu od 650 evra na račun DPSa uplatio je i Vojislav Došljak, sekretar OO DPS-a Berane, iako se samo 5 godina ranije obratio Centru za socijalni rad u Beranama kako bi mu isplatili socijalnu pomoć.

Kandidat za odbornika u Ulcinjskom parlamentu, Tihomir Rakočević uplatio je najveću donaciju pred ulcinjske izbore u iznosu od 1.500 evra iako je i on u imovinskom kartonu prijavio mjesečne prihode u iznosu od oko 400 evra.

Takođe, još jedan kandidat za odbornika Bojan Đakonović dao je partiji 900 evra iako i on ima simbolična mjesečna primanja u iznosu od 150 evra kao odbornik u SO Ulcinj.

Ako odemo korak nazad pa se vratimo na izbore u Tuzima gdje je izvjesni Suljo Alivodić DPS-u donirao 1.700 evra iako i on, prema imovinskom kartonu, dosta skromno živi sa mjesečnom naknadom u iznosu od 150 evra kao član Odbora direktora Čistoće.

Pod velom tajne ostaće i ona nezapamćena donacija DPS-u od više stotina hiljada evra od strane nekoliko stotina fizičkih lica od prije par godina kada je u jednom danu u istoj banci ušla enormna donacija pred izbore“, podsjetio je član Mreže mladih PzP-a i naglasio:

„Ali gle čuda, ponovo pred izbore, onda kada je opozicija na korak od dogovora da sa zajedničkim nestranačkim kandidatom potuče kandidata DPS-a, javlja se talik junački da sa svojim rendžerima krene u novi lov na vještice.

Naravno, na udaru je ponovo najjači opozicioni subjekt u zemlji. Tako da se ne bi začudili da na proljeće 2018. ispliva oružje koje je ‘Vojvoda Paja’ u oktobru 2016. rasklopio i po nalogu SDT-a bacio u jezero“.