Radulović: Proces „državni udar“ – kafkijanski proces (VIDEO)

Prof. dr Branko Radulović

„Već poslije četiri dana pretresa mogu da zaključim da je ovo kafkijanski proces i stvaranje kafkijanske amtosfere. Imate jedan montirani proces, pokušaj pojedinca da bude slab u odnosu na sistem, u odnosu na državu, pokušaj sijanja straha i izvjesnost da je već tzv. predsjednica sudskog savjeta donijela odluke i presudila, kazao je potpredsjednik PzP-a i poslanik DF-a Branko Radulović.

On je napomenuo da sudski proces pokazuje da ne počiva na osnovnim načelima prava i pravne države koje predstavlja nezavisno sudstvo i legitimnost pravnog procesa, te da se ne poštuje čak ni Zakon o krivičnom postupku na koji se Mugoša poziva.

 „Već imamo mnogo bisera. Poslednji je da postoji državni udar sa produženim trajanjem – to je najobičnija smijurija. Od koga, kako, na koji način i sa kojim materijalnim dokazima?“ upitao je Radulović i naglasio:

„Od onog neljudskog udaljavanja javnosti – rodbine, prijatelja, drugova, partijskih istomišljenika, ljudi koji su sa Andrijom Mandićem i Milanom Kneževićem dijelili sudbinu i zajedno donosili odluke, pa do toga da se ne može doznati da li je taj čovjek koji je bacao „koktele“ prešao i granicu do sufliranja ovaj proces postaje svojevrsna farsa i oslikava u pravom smislu u kakvom je sistemu Crna Gora danas i koliko su slobodni i nezavisni pravosudni organi.“

Poslanik DF-a je napomenuo da ukoliko nereaguju predsjednica Vrhovnog suda i vrhovni tužilac oni potvrđuju da su dio ove zatočene grupe kojom komanduje Milo Đukanović, Duško Marković i ostali vrh režima.

„Jedno je jasno: bez promjene ovog režima i promjene vlasti nema demokratskog početka. Nema slobodnog pravosuđa bez izbora i reizbora svih sudija, bez lustracije i njihove odgovornosti. Nadam se da nećemo dugo čekati na to,“ istakao je Radulović.