Medojević: Šef kavačkog klana pobjegao iz zemlje (VIDEO)

Nebojša Medojević

U pravnim državama je osnov da se Milivoje Katnić danas liši slobode kako ne bi mogao da vrši uticaj prvo na svoje službenike, pa onda policiju i ANB u prikrivanju krivičnog djela koje se desilo u SDT-u, kazao je lider PzP-a i član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević na vanrednoj pres-konferenciji povodom bjekstva šefa kavačkog klana Igora Božovića iz države.

„Zašto Božović nije bio pod mjerama tajnog nadzora i tajne pratnje i kako je moguće da je mogao da pobjegne iz zemlje?,“ postavio je pitanje Medojević službi državne bezbjednosti i naglasio:
 „Očigledno da postoji osnovana sumnja da je Božović imao saučesnika u Specijalnom državnom tužilaštvu, i to na vrlo visokom nivou, koji je namjerno zakasnio za predajom zahtjeva o određivanju pritvora i tako omogućio zatvoreniku da pobjegne iz zemlje.
Poslanik DF-a je napomenuo da je uobičajena praksa da se lice osumnjičeno za neko drugo krivično djelo ne pušta iz pritvora dok prethodno sud ne odluči o produžetku pritvora.
 
„Ovdje se desio presedan, i mi osnovano sumnjamo da se radi o sinhronizovanom djelovanju vrha crnogorskog režima, korumpiranih djelova službe državne bezbjednosti (ANB) i vrha SDT-a,“ naglasio je on i dodao:
 
„Očekujem da se danas u toku dana javnosti, radi minimuma unutrašnje profesionalnosti i čuvanja obraza čitavog tužilaštva u Crnoj Gori, obrati vrhovni državni tužilac Ivica Stanković i da kaže šta je uradio povodom ovog grubog skandala, koji otvara osnov sumnje da je neko u vrhu SDT-a primio ogromni novac od mafije ili bio ucijenjen od mafije i sa njima povezanim strukturama u ANB-u da je morao da napravi propust. Sada da vidimo ko će podnijeti odgovornost.“
 
„Potrebno je minimum suspenzija Katnića – optimalno je da se on liši slobode, jer on sa slobode, imajući u vidu moć i povezanost sa Pažinom – ministrom pravde i Đukanovićem predsjednikom DPS-a, može da utiče na istragu, da se dogovara i komunicira sa akterima ovog kriminalnog akta i da opstruira istragu,“  napomenuo je Medojević.
 
On je kazao da se nada da će se čuti i stav ambasadora EU koji prati reforme u Crnoj Gori rad tužilapštva i istakao da će obavijestiti sve ambasade i partnere u EU „na koji način se u Crnoj Gori štite vrhovi kriminalnog klana a na koji progone nevini ljudi iz opozicije“. 
 
„Nekadašnji jedinstveni kotorski klan koji se bavio distribucijom narkotika, namjerno je razbijen od struktura za nacionalnu bezbjednost jer je postao konkurencija državnim narko kartelima. Formiran je klan koji je blizak ANB-u i koji je došao u sukob sa ostatkom koji je bio nezavistan od kontrole ANB-a,“ saopštio je poslanik DF-a.
 
On je podsjetio da je sadašnji premijer Duško Marković rekao u predizbornoj debati: „Država nije dužna da štiti članove kriminalnih organizacija od međusobnih likvidacija“, te napomenuo da ga je upravo ova izjava podstakla da pomisli da u kriminalnim strukturama postoje provladini klanovi i oni koji su nezavisni.
 
„Otkud rat između dva klana koji su do juče bili jedinstveni – odgovor treba tražiti u ANB-u,“ naglasio je Medojević.
 
„Bjekstvo čelnika jednog od tih klanova ukazuje na spregu vrha SDT-a, kriminalnih djelova ANB-a i policije, koji su po svemu sudeći učestvoaali u bjekstvu Božovića iz zemlje,“ podvukao je lider PzP-a i naglasio 

„Nekad služba zna da ove opasne kriminalce pusti na slobodu da bi ih koristila u vršnju najtežih krivičnih djela protiv života i bezbjednosti protivnika režima, bilo da se radi o konkurentskom klanu bilo o opoziciji.

Tu okolnost ne smijemo zaboraviti: da se možda kriminalni, mafijaški dio ANB-a i vrh samog režima odlučuje da ekipira svoje vojnike, teške kriminalce i da ih upotrijebi u vršenju nekih drugih teških krivičnih djela?“