Medojević: Vlada požar gasi benzinom

Nebojša Medojević

Vlada Crne Gore nije u stanju da prepozna stvarne uzroke ekonomske krize i zbog čega se pojavljuje deficit u budžetu, pa onda i ne može ni da pripremi adelvatne mjere koje bi eliminisale uzroke, koji su strukturne prirode – saopštio je lider PzP i član Predsjedništva DF, Nebojša Medojević.

Prema njegovoj ocjeni, zato Vlada pribjegava mjerama „paničnog menadžmenta“ i gasi požar benzinom.

„Povećanje PDV na 21% direktno znači povećanje cijena roba i usluga i ugrožavanje životnog standarda građana. Ovaj porez se prebacuje na teret građana koji će sada sa istim i manjim platama moći da kupuju manje robe. Povećanje PDV, skupa sa povećanjem akciza na alkohol, cigarete, gazirana pića itd donosi talas poslupljenja i smaniće domaću tražnju, što će se odraziti na povećanje sive ekonomije i nakon početnog povećanja priliva zbog veće stope, vremenom dolazi do smanjenja priliva u budžet po osnovu PDV“, upozorava on, dodajući da će smanjenje kupovne moći stanovništva negativno uticati na BDP i povećaće se nivo siromaštva u Crnoj Gori.

Medojević ističe da je važno da ovaj paket štednje neće popraviti stanje javnih finansija, a pokvariće bilanse banaka i neke od njih uvesti u zonu gubitaka. Zbog toga se, kako je kazao, i neke banke mogu javiti za državnu pomoć iz budžeta za sanaciju.

„Crnu Goru čeka još oštriji paket štednje koji će podrazumijevati smanjenje zarada i penzija, smanjenje socijalne pomoći i možda prinudnog smanjenja iznosa depozita štednje u bankama (kao na Kipru)„, upozorio je jedan od lidera Fronta.