Od 46 miliona 9 ide na plate

Branka Bosnjak

Budžet Glavnog grada za narednu godinu planiran je na 46.930.000 eura od čega će na bruto zarade zaposlenih dati 8.613.170 eura, a ostala primanja (naknada za prevoz, otpremnine, naknade odbornicima i ostale naknade iznos 776.600). To je ukupno 9.389,770 eura.

Šef kluba odbornika Pokreta za promjene Branka Bošnjak smatra da lokalnu vlast ne interesuju zaposleni kojima su plate već smanjili ali su funkcioneri sebi ostavili prostora za varijabile koje idu čak do 80 odsto. Po njenom mišljenju to je neukusno.

 

Tako su u odgovoru na odborničko pitanje odgovorili iz „Čistoće" da je direktor sebi i pomoćnicima samo u ovoj godini podijelio bonuse u iznosu od par hiljada eura u tri rate. Sa druge strane radnicima tog preduzeća se po pravosnažnim sudskim presudama duguje ne mali novac. To samo govori o bahatosti i nebrizi čelnika prema zaposlenima, koji za njih predstavljaju samo jeftinu radnu snagu koju izrabljuju, i čak primoravaju da kolektivno idu da daju potpis podrške njihovom kandidatu na izborima. Pred izbore će biti malo velikodušniji pa će mrvice sa svoje trpeze udijeliti zaposlenima „da im se nađe za čokoladu" kako vole da kažu, a onda opet po starom i slijedi nastavak agonije rekla je Bošnjak.

Ona je istakla da su se i direktori javnih službi dosjetili, pa su odlukama upravnih odbora odnosno bordova direktora propisali sebi pravo na bonuse, te tako „namaknu" nekoliko hiljada eura godišnje, navodno za uspješan rad.

Koliko su uspješni govore bilansi stanja tih spužbi, a do skora javnih preduzeća koji samo isisavaju pare iz budžeta Glavnog grada, a nesposobni su da naprave bilo kakav profit, ako izuzmem globu koju ubiraju od građana, rekla je Bošnjak.