Kojičić: Markirati plovne puteve na Skadarskom

Aleksandar Saša Kojičić

Kanadidat za odbornika koalicije DF-SNP „Sve za samostalnu Zetu” Aleksandar Kojičić saopštio je da je zetska ravnica područje idealno za razvoje u svim pravcima, a jedan od njih sistematski razvoj turističko-ugostiteljske ponude, sa posebnim fokusom na jezerski turizam. Kada je u pitanju Skadarsko jezero Kojičić smatra da bi bilo neophodno markirati sve plovne puteve, organizovati raznovrsnije obilaske lokacija na jezeru, markirati pješačke staze na kopnenim djelovima oko jezera, te pomoći razvoj kamperskog turizma kao i posmatranja ptica.

Hitno bi bilo i spriječiti ekocid koji vršljanjem sa najsavremenijim agregatima čine pojedini podobni krivolovci uz prećutnu saglasnost organa vlasti. U užem i širem regionu jezera postoje i mnogobrojni objekti od kulturno istorijskog i arheološkog značaja, koji su potpuno zapušteni i prepušteni sebi, slabo ili nikako obilježeni i istraženi, nedostupni ili široj javnosti nepoznati - kao što su Stari Viganj, Stari Mataguži, Oblun, Balšin grad, Gostilj. Posebno bi bilo zanimljivo i poučno da saznanja o ovim lokacijama dobiju naši najmlađi sugrađani i da im se stvori svijest o tome, pa možda budu bolji od nas u očuvanju svoje istorije i ostavštine – naveo je Kojičić.

Kojičić navodi da bi, kada je u pitanju kultura, trebalo češće organizovati i razne predstave, što bi bilo najbolje realizovati kroz sopstvenu produkciju KIC-a, saradnjom sa drugim kućama ili formiranjem lokalnih amaterskih, omladinskih dječjih pozorišnih trupa, horova, plesnih grupa – poručio je Kojičić.