Teško da će se odreći para

Nebojsa Medojevic

Smanjenje plata u državnim preduzećima sigurno će izazvati snažnu negativnu reakciju funkcionera vladajućih partija – Demokratske partije socijalista i Socijaldemokratske partije, ocijenio je član Predsjedništva Demokratskog fronta Nebojša Medojević. On smatra da su upravo funkcioneri partija iz vladajuće koalicije i njihovi srodnici baza za kadar u javnim preduzećima i članstvo u upravnim odborima. 

– To je nešto što će u svakom slučaju izazvati političke probleme unutar DPS-a. Poznavajući mentalitet tih ljudi, mogu reći da oni znaju da veliki broj funkcionera DPS-a na nelegalan način, kriminalom i korupcijom, ugrađivanjem u sisteme raznih javnih nabavki, zlupotrebom javnih preduzeća, menadžerskih funkcija postaju viša srednja klasa u Crnoj Gori – konstatuje Medojević za RFE. 
Takođe, član Predsjedništva Fronta tvrdi da su njihovi šefovi multimilioneri. 
– To će izazvati podozrenje i nezadovoljstvo jer je riječ o velikom broju ljudi koji kroz članstvo u upravnim odborima i pokrivanjem menadžerskih funkcija u javnim preduzećima zadovoljavaju svoje lične interese i tako čuvaju mir u kući – zaključuje Medojević. 
Zbog finansijske krize, ministar finansija Radoje Žugić istakao je da Vlada namjerava da pripremi zakon kojim će se zarade zaposlenih u državnim preduzećima smanjiti na nivo službenika vladine administracije koji rade slične poslove. M.V.