Ranko i DPS dogovorili se o aboliciji aktera afere "Snimak"

Koca Pavlovic

Skupštinski Anketni odbor za rasvjetljavanje afere „Snimak” i njegov izvještaj postali su kolateralna žrtva unutarkoalicionog pomirenja između DPS-a i SDP-a, ocijenio je u intervjuu za „Dan” Koča Pavlović, predsjednik Anketnog odbora i poslanik DF-a. 

– Očito je da se Krivokapić u međuvremenu, kao i bezbroj puta ranije, sa DPS-om dogovorio o aboliciji svih aktera afere „Snimak”. Očekujem odluku Predsjedništva DF-a jer smo ranije najavili da eventualno usvajanje tehničkog izvještaja neće proći bez naše političke reakcije – rekao je Krivokapić ističući da će kredibilitet Evropske komisije biti poljuljan ako ne reaguju na nepostojanje kapaciteta parlamenta da utvrdi političku odgovornost aktera „Snimka”.
Anketni odbor usvojio je samo tehnički izvještaj? 
– Razočaran sam zbog činjenice da Anketni odbor nije našao dovoljno snage i hrabrosti da se usvoji izvještaj koji neće biti samo tehnički. Sve do prije neki dan vjerovao sam da će SDP, pod spoljnim pritiskom, smoći hrabrosti da zajedno sa nama stavi na jedan papir makar dio onoga što čelnici SDP-a dobro znaju, makar dio onoga o čemu čelnici SDP-a govore u odsustvu medija – da DPS posjeduje čitav razgranati sistem zloupotreba u cilju ostvarivanja izbornog rezultata. I mi i oni dobro znamo kako funkcioniše DPS-ov sistem partijskog zapošljavanja, njihov mehanizam zloupotrebe državnih resursa i funkcija. Znamo kako je konstruisan čitav sistem zloupotrebe socijalnih davanja i čitav monstruozan mehanizam manipulisanja biračkim spiskom, koji je baziran na nezakonito prikupljenim podacima o svim građanima Crne Gore. 
SDP sve to zna bolje od nas, jer i sam već 15 godina uživa plodove tog gaženja Ustava od Demokratske partije socijalista. 
Dostavili ste Ranku Krivokapiću predlog zajedničkih zaključaka? 
– Da, prije desetak dana lider SDP-a pristao je na formulisanje zajedničkih zaključaka i preporuka sa DF-om i iskazao je tada spremnost da izvještaj bude konkretan, sa konkretnim imenima i konkretnim preporukama. Prije sedam dana dostavio sam mu naš predlog izvještaja sa predlogom zaključaka i preporuka, ali od tog trena Krivokapić nije pustio ni glasa. 
Čime to objašnjavate? 
– Očito je da se Krivokapić u međuvremenu, kao i bezbroj puta ranije, sa DPS-om dogovorio o aboliciji svih aktera afere „Snimak”. I očito je da su Anketni odbor i njegov izvještaj postali kolateralna žrtva unutarkoalicionog pomirenja između DPS-a i SDP-a. Neutvrđivanje odgovornosti aktera afere „Snimak” i usvajanje ustavnih promjena – to su dvije tačke na kojima je obezbijeđeno jedinstvo i opstanak vladajuće koalicije. 
Očekujem odluku Predsjedništva DF-a, jer smo ranije najavili da eventualno usvajanje tehničkog izvještaja neće proći bez naše političke reakcije. 
Očekujete li da Evropska komisija reaguje jer Anketni odbor nije došao do konkretnog predloga zaključaka?
– Željno očekujem stav Evropske komisije i želim da čujem kako oni vide ovaj rezultat, koji ocjenjujem kao razočaravajući. Posebno želim da čujem od njih da li su još na onom istom stanovištu koje je iznio komesar Štefan File – da je rasvjetljavanje afere „Snimak” među tri uslova za otvaranje poglavlja 23 i 24, ili su možda i oni promijenili vizuru, kao što je to učinio predsjednik crnogorskog parlamenta, koji je na kraju plenarnog rada rekao da je usvajanjem ustavnih amandmana parlament ispunio „jedini uslov za otvaranje poglavlja 23 i 24”. 
Mislite li da ta poglavlja neće biti otvorena a da se prethodno akteri afere „Snimak” ne procesuiraju? 
– Moram reći da ako Brisel pređe preko ovog dešavanja na Anketnom odboru da će moje povjerenje u kredibilitet Evropske komisije biti poljuljano. Uvjeren sam da će se to desiti i u široj crnogorskoj javnosti, jer je Evropska komisija od početka bila vezivana za rasvjetljavanje afere „Snimak”. Nedavno sam gospođu Aleksandru Kas Granje upozorio da bi Evropska komisija i cjelokupan proces evrointegracija izgubili kredibilitet među crnogorskim građanima, ukoliko bi se rad odbora završio tehničkim izvještajem.
Treba sačekati da čujemo evropske reakcije, svako predviđanje je nezahvalno. Nijesam siguran kako će se Evropska komisija opredijeliti povodom očigledne činjenice – da Skupština nije imala kapaciteta da utvrdi političku odgovornost aktera „Snimka”. Uostalom, ne spadam u kategoriju onih koje treba pitati za prognozu, jer sam previše dugo vjerovao da će ovaj Anketni odbor imati neki opipljiv rezultat. Ljut sam na sebe što sam dopustio da budem još jednom nasankan od strane istih prevaranata.
Kakva su Vaša očekivanja od tužilačke istrage? 
– Realno je očekivati da će DPS i SDP, nakon što su zajedničkim snagama pridavili Anketni odbor, sada pokušati da tužilačkom istragom naprave neku predstavu za Evropu. Biće to još jedan vodvilj koji bi se mogao slomiti preko leđa državnih činovnika i DPS aktivista na najnižem nivou

M.V.

Vlast nije htjela da materijal predamo tužilaštvu

Tvrdili ste da ste sve vrijeme parlamentarne istrage bili suočeni s brojnim opstrukcijama. U čemu su se one ogledale? 
– Parlamentarna većina, koja je činila polovinu Anketnog odbora, nije dozvolila da se sjednice i svjedočenja pred odborom snimaju – kako ne bi ostao materijalni trag o neistinama koje su pred nama iznošene. Većina se sve vrijeme borila da se prikupi što manje dokumentacije od relevantnih državnih institucija i od institucija lokalne uprave i javnih kompanija, a razlog je isti. Konačno, poslanici DPS-a oštro su se protivili, a ostali poslanici vladajuće većine su ih u tome podržali – da spriječe da prikupljeni materijal Anketnog odbora preda državnom tužilaštvu. To su kapitalne opstrukcije, a bilo je tu još pregršt drugoga.