Ni u vrtić bez članske karte DPS-a

Bijelo Polje

BIJELO POLJE. Nedostatak adekvatnog prostora za smještaj mališana predškolskog uzrasta veliki je problem za roditelje koji žive na području bjelopoljske opštine. Iz godine u godinu bilo je peripetija prilikom upisa djece u vrtić, s obzirom na limitirajući broj za smještaj mališana pod krovom Javne predškolske ustanove "Dušo Baskić". Zbog toga je roditelje obradovao početak izgradnje dječijeg vrtića u naselju Pruška, koji bi trebao da bude završen do kraja ove godine.

 

Međutim, roditelji mališana koji bi trebalo da dobiju mjesto u tom vrtiću već negoduju, s obzirom na to da i dalje fale mjesta za sve koji su zainteresovani da njihova djeca budu pod budnim okom vaspitača.

-Dječiji vrtić, koji je u fazi izgradnje, već se suočava sa novim problemima imajući u vidu prostorne kapacitete kojima će raspolagati. Naime, uprava ove predškolske ustanove donijela je odluku da prilikom upisa djece prioritet imaju mališani čiji su roditelji korisnici socijalne pomoći. Zbog toga je prilikom upisa koji je završen, veliki broj djece ostao neupisan, pa su roditelji negodovali, obrativši se i našoj kancelariji za pomoć - kazao je Radomir Jokić, koordinator odbora PzP-a za Bijelo Polje.

Prema njegovim riječima, roditelji su iskazali nezadovoljstvo jer smatraju da je politika vodila glavnu riječ prilikom upisa mališana u vrtić.

-Kako su nam saopštili, upisuju se samo djeca roditelja korisnika socijalne pomoći,a zna se da bi prvi uslov da neko prima tu pomoć trebalo da bude nezaposlenost roditelja, odnosno da se nalaze na birou rada. Suština je da je veliki broj socijalnih davanja ostvarivan preko veze i da mnogi korisnici socijale rade, imaju nekretnine i naravno, člansku kartu DPS-a, koja je preduslov za sve privilegije - tvrdi Jokić.

On apeluje na upravu dječijeg vrtića da promijeni politiku i omogući da pravo na upis u vrtić imaju i djeca čiji su roditelji zasposleni.

-Treba da budete u službi djece i njihovih roditelja, da budete humani, odgovorni i nezavisni od politike. Ako je roditelj korisnik socijalne pomoći, to znači da je nezaposlen i da ima vremena da bvrine o svom djetetu, pa treba dati šansu roditeljima koji rade i koji moraju upisati svoje dijete u vrtić da bi mogli zaraditi platu. Ne želimo da favorizujemo jednu ili drugu stranu, već apelujemo za racionalan, pravičan i profesionalanni odabir prilikom upisa naših mališana u predškolsku ustanovu - kazao je Jokić.