Medojević: Pacoli ponizio Crnu Goru (VIDEO)

Nebojša Medojević

Crnogorska Vlada nakon jučerašnjeg "incidenta" treba da povuče priznanje Kosova i našeg ambasadora iz susjedne države, te da crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović kosovskog ambasadora u našoj zemlji proglasi za personu non grata.

Crna Gora je priznala granice Kosova i državu Kosovo, a Kosovo nije priznalo granice Crne Gore, a samim tim ni državu Crnu Goru. Nije slučajno jedan saziv kosovskog parlamenta, a sada i drugi, odbio da prizna granice sa Crnom Gorom. Albansko pitanje u Crnoj Gori je otvoreno. Ne postoji nijedan lider Albanaca u Crnoj Gori koji smatra da je teritorija ove države nepovrediva i nedodirljiva. Ne postoji nijedan lider partija albanskog naroda koje su u vlasti i opozicji koji tvrdi da nema nikakvih afiniteta i ambicija prema dijelovima crnogorske teritorije, onima koje su albanskim nacionalnim projektom zacrtane kao dijelovi tzv. prirodne Albanije odnosno "velike Albanije".

Bedžet Pacoli je, prema njegovim riječima, juče nanio Crnoj Gori ogromno poniženje, što je, dodaje on, još jedan dokaz da je crnogorska vlast marionetska i da svoje strateške odluke donosi na bazi geostrateški interesa drugih država. Pomirenje Crnogoraca i Srba je, naglašava Medojević, ključno za očuvanje crnogorskih nacionalnih interesa.

Ono što je juče uradio Darmanović nijedan ministar vanjskih poslova suverene države ne bi uradio – da primite u goste ministra spoljnih poslova druge države koji vam u brk kaže da vam ne priznaje granice. Nevezano koja politička opcija ima većinu u parlamentu Kosova, očigledno je da oni ne priznaju granice Crne Gore. Ne radi se samo o spornim dijelovima teritorije kod Rožaja, već je očigledno da se radi i o mnogim drugim teritorijma. Crnoj Gori treba patriotska vlada koja će reći – ni pedalj teritorije nećemo dati bez borbe.

Funkcioner Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević rekao je da Ambasada SAD-a u Crnoj Gori pokušava da od tzv. građanske opozicije formira "svoj B tim" koji bi, prema njegovim riječima, trebalo da bude podrška dijelu Demokratske partije socijalista (DPS) koji predvodi premijer Duško Marković.

Ovo je jasan interes SAD-a da se Dušku Markoviću, sve ugroženijem od strane sada jačeg Đukanovićevog krila u DPS-u, podvede ostatak opozicije koji sjutra treba da mu pomogne da opstane većina za njegovu vladu, ukoliko dođe do nekih podjela u DPS-u – kazao je Medojevićkomentarišući najavi sjutrašnjeg sastanka tzv. građanske opozicije. 

On smatra da DF jedini nudi plan u interesu građana i države Crne Gore, dok ostatak opozicije, tvrdi on, instrukcije dobija u Ambasadi SAD-a. Nije, kaže Medojević, prvi put da opozicija odbija da sjedne za sto sa DF-om.

Očigledno je da je nekim opozicionim partijma važnija instrukcija iz Ambasade SAD-a nego vapaji sopstvenog naroda. Ovo smo već jednom gledali sa Vladom izbornom povjerenja, kada je ostatak opozicije umjesto da pomogne DF-u otišao i spašavao Đukanovića. Sada izgleda treba spašavati Duška Markovića. DF neće biti dio te priče – poručio je funkcioner tog političkog saveza na konferenciji za medije.

On je još jednom pozvao opoziciju da protestima, bojkotom i zajedničkim nestranačkim kandidatom na predsjedničkim izborima stvori sa DF-om političku krizu koja će, prema njegovim riječima, primorati međunarodnu zajednicu da u Crnoj Gori dođe do održivog rješenja. 

Medojević smatra da se predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapićnametnuo kao lider tzv. građanske opozicije, te da on „praktično upravlja tim strankama.

Njemu i Rašku Konjeviću je mnogo da godinu dana budu u opoziciji. Nervoza čini svoje i Krivokapić će učiniti sve da oni uđu u vladu.