MEDOJEVIĆ: ZAŠTO EPCG PLAĆA 54 MIL BEMAXU I FIRMI MILOVOG SINA ZA RADOVE NA REKONSTRUKCIJI TE PLJEVLJA, KOJU JE UGOVORILA VLADA DUŠKA MARKOVIĆA, A KOJI NEĆE OBEZBJEDITI POŠTOVANJE BREF STANDARDA

Nebojša Medojević, Branko Radulović

Sa velikom pažnjom pročitao sam izjave izvršnog direkrora EPCG Rovčanina i Predsjednika Borda direktora Rudnika Uglja Janjuševića o planovima ovih kompanija za TE Pljevlja.

 Na moju žalost, opet su se ponovili stari tonovi bivše vlasti temeljeni na lošim informacijama. Gospodin Janjušević je vjerovatno jedina osoba koja zna da se u Evropi gradi veliki broj novih elektrana na ugalj. Svi ostali znaju da se postojeće elektrane na uglja gase a projekti otkazuju. Sporazum zemalja OECD čak zabranjuje finansiranje novih elektrana na ugalj još od 2016 godine.

To je i razlog da EPCG nije mogla dobiti kredit za ekološku rekonstrukciju nego je bila prinuđena da je finansira iz sopstvenih sredstava a na štetu mnogo boljih rešenja za grad Pljevlja.

Organizacija za zaštitu životne sredine CEE Bankwatch Network pozvala je Energetsku zajednicu da započne postupak protiv Crne Gore zbog kršenja obaveza zbog daljnjeg rada TE Pljevalja. 

Ova organizacija je rekla da bi produženje radnog vremena postrojenja stvorio "zabrinjavajući presedan ako se ne riješi".  Niti Sekretrijat Energetske zajednice, niti Europska komisija ne mogu odobriti dodatne sate Pljevljima jer to nije u skladu s njihovim mandatima, rekla je ova organizacija dodajući da bi takav potez zahtijevao izmjenu LCPD (Large Combustion Plant Directive).

Sad je potrebno jasno reći:

1. NARAVNO, potrebno je obezbjediti zamjenu u vidu zelene energije koja bi kompenzovala obim proizvodnje TE Pljevlja.

2. NARAVNO da iz sve snage podržavamo gospodina Rovčanina u nastojanju da tu zamjenu obezbjedi.

3. NARAVNO, potrebno je obezbjediti nove poslove za sve radnike u TE i u rudniku.

4.NARAVNO, potrebno je osigurati redovno snabdijevanje električnom energijom.

5. NARAVNO, potrebna je mobilizacija svih raspoloživih snaga u zemlji na poboljšanju energetske efikasnosti u proizvodnji obnovljive energije.

6. NARAVNO da Crna Gora treba odgovorno i pošteno da izvršava svoje međunarodne obaveze

7. NARAVNO da se ne može sigurnost snabdijevanja i zaposlenja temeljiti na kršenju i izbjegavanju  potpisanih obaveza. 

I dalje nema objavljene garancije da će ugovorena ekološka rekonstrukcija dovesti do usaglašavanja sa propisima.

Ovdje treba jasno i glasno reći ISTINU. Gdine Janjuševiću,  neuspješna rekonstrukcija TE će svakako otjerati 1200 radnika na ulicu bez ikakve nade na novi posao. Nasuprot tome, novi energetski objekti pouzdano obezbjeđuju zaposlenje.

G. Janjusević u stvari traži isto što i ja prije neki dan: da se objavi garancija da će tzv. ekološka rekonstrukcija dovesti do usaglašavanja sa propisima tako da elektrana može i dalje da radi.

Izgleda da je zajednički problem što takve garancije NEMA.

Zašto da damo 54 mil Eur režimskoj kompaniji BEMAX i firmi sina šefa poraženog režima ako nakon tih radova TE neće moći zadovoljiti parametre BREF.

Moguće je ispregovarati dodatnih 6-8.000 sati rada do 2023,ali ako prethodno preuzmemo obavezu da ćemo TE pljevlja, nakon toga zatvoriti i ako odmah Vlada napravi javnu izjavu i deklariše kao svoj strateški razvojni cilj da će do 2030 svesti emisiju C02 na NULU.

 Sve ostalo je neodgovorno igranje i sa sudbinom radnika i sa Pljevljima i sa Crnom Gorom.

Mnogo je pametnije i bolje objaviti javno da je cilj države Crne Gore da do 2030 godine bude prva država sa nultom stopom emisije C02, da izradi nacionalnu strategiju energetike i borbe protiv klimatskih promjena i da priprema projekte za finansiranje od strane ozbiljnih međunarodnih fondova i privatnog kapitala u nove izvore zelene energije i smanjenje emisija CO2.

Uvijek sam za to da se ljudima kaže ISTINA NA VRIJEME. TE nema budućnost, a Pljevlja i Crna Gora imaju, ako se na vrijeme ukrcamo na ovaj razvojni voz koji vozi u budućnost. Ovo nije tema za populizam i sticanje jeftinih političkih poena. Ovo je jedina realna šansa za obnovu ove opljačkane zemlje i prosperitet osiromašsenog i ojađenog naroda.

 

Nebojša Medojević

Predsjednik PzP