OTVORENO PISMO IZVRŠNOM DIREKTORU EPCG

Nebojša Medojević
Poštovani Gospodine Rovčanin,
 
Poštovani Gospodine direktore preduzeća u većinskom vlasništvu Države Crne Gore,
 
Primio sam kao i ostali građani Crne Gore vaše pismo od 17. Aprila tekuće godine. Kažete da ste u skladu sa Članom 73, stav 1, tačka 1 Zakona o Industrijskim emisijama izvestili Ministarstvo Kapitalnih Investicija o broju radnih sati koje je TE Pljevlja iskoristila od u 2020-oj godini i zbirno od 2018. godine. Bilo bi to hvale vrijedno poštovanje Zakona da ste jednovremeno a u skladu sa stavom 1, tačkom 2 istog Člana 73 naložili da se "obustavi rad postrojenja nakon utrošenih 20.000 radnih sati, koje može iskoristiti počev od 1. januara 2018. godine do najkasnije 31. decembra 2023. godine". Vi to niste uradili gospodine direktore.
 
 
Podsjećate nas da je TE Pljevlja temelj i oslonac našeg energetskog sistema. Jeste. Da li je to razlog za kršenje Zakona? Nije.
 
Okolnost da smo Elektroprivredi Crne Gore povjerili TE Pljevlja koja je "temelj i oslonac našeg energetskog sistema" znači da očekujemo da se tim objektom upravlja u skladu sa Zakonom i da se novi "temelj i oslonac našeg energetskog sistema" obezbjedi u skladu sa Zakonom kada životni vijek TE Pljevlja istekne.
 
Vi nam sada kažete da će se "temelj i oslonac našeg energetskog sistema" obezbjediti u dva koraka i to: (1) nastavkom rada TE Pljevlja koji bi bio posledica nečega što vi zovete "pozitivan ishod razgovora nadležnog ministarstva sa Energetskom zajednicom nakon čega bi se obezbjedio nastavak rada i dodatni radni sati" i (2) realizacijom projekta ekološke rekonstrukcije što vi očekujete da se desi do jula 2022. godine.
 
Vaša je pretpostavka da je realizacija projekta ekološke rekonstrukcije zakonito ugovorena u ranijem periodu i da će se sada taj ugovor realizovati. Kažete da je realizacija ugovora kasnila zbog pandemije "koja je proglašena od strane SZO 11. marta 2020. godine".
 
Međutim, ekološka rekonstrukcija je ugovorena tek u julu 2020. godine kada je pandemija uveliko bila u toku, sve ugovorne strane su znale za pandemiju i ugovorne obaveze su pod tim uslovom prihvaćene.
 
Argument “više sile“ koja je nenadano nastupila se teško može prihvatiti.
 
Mediji su nedavno objavili da je Ministarstvo Kapitalnih investicija obavjestilo Specijalno Državno Tužilaštvo o sumnjama da je taj ugovor nezakonito potpisan. Da li je to ugovor čiju realizaciju Vi očekujete?
 
Iz Vašeg pisma doznajemo da Vi sada očekujete da će se primjenom, možda nezakonito potpisanog ugovora, čija je primjena odlagana 10 mjeseci iz nepoznatih razloga, u narednih 14 mjeseci TE Pljevlja uskladiti sa propisanim standardima emisija i energetske efikasnosti do jula 2022. godine.
 
Pretpostavljam, gospodine direktore, da imate pisanu garanciju izvođača radova da će se u julu 2022. godine ostvariti jednovremeno propisani standard emisija u vazduh i propisana minimalna efikasnost elektrane.
 
Pretpostavljam da je ta pisana garancija predata Elektroprivredi u momentu potpisivanja Ugovora u Julu 2020. godine i da ona podrazumijeva da će izvođač radova platiti sve štete koje za Crnu Goru nastanu ako se taj cilj ne ostvari. Pretpostavljam da se u toj garanciji jasno navode parametri koji se imaju ostvariti.
 
Pozivam Vas, gospodine direktore, da takvu garanciju odmah objavite ako je imate. Ako je pak nemate, pozivam Vas da odmah raskinete takav ugovor i pronađete realni način kako će se "temelj i oslonac našeg energetskog sistema" ostvarivati u budućnosti.
 
Nemojte dovoditi Vladu Crne Gore u situaciju da od partnera u Ugovoru o energetskoj zajednici traži da joj odobre kršenje Ugovora do Jula 2022. godine a da u tom momentu energetska sigurnost Crne Gore ne bude na neki način garantovana.
 
Kako ste visoki funkcioner Demokratske Crne Gore, partije koja se snažno zalaže za poštovanje naših međunarodnih obaveza prema EU i koja tvrdi da EU nema alternativu, pozivam Vas da još jednom razmislite o Vašem javnom zagovaranju brutalnih kršenja naših obaveza prema EEZ.
 
Nije valjda da se zalažete da firma DPS Bemax i firma sina šefa poraženog režima dobiju 54 mil EUR novca građana za “rekonstrukciju” TE koja ne može obezbjediti poštovanje parametara iz Ugovora sa EEZ. Koji je smisao potrošiti 54 mil EUR da bi onda zatvorili TE.
 
Nemojte više krsiti Zakon. Nemojte tražiti od ove zemlje da ne izvršava svoje međunarodne obaveze jer firma koja Vam je povjerena nije u stanju da izvršava svoje.
 
Imajte na umu, gospodine direktore, da će ovih 14 mjeseci produžetka rada ovog objekta u ovom stanju neke ljude koštati života i zdravlja.
 
Neke od njih srećete u Pljevljima. Neki od njih će teže preživjeti koronavirus jer su im pluća vec decenijama izložena gasovima iz ove elektrane.
 
Kada sledeći put budete pregovarali sa radnicima Elektroprivrede i Rudnika Uglja, objasnite im kako ćete očuvati njihova radna mjesta pa time i prava iz radnog odnosa ako nemate održivo rešenje za ovaj problem.
 
Rešenja postoje. Nijesu laka, besplatna i bezbolna. Ali su održiva i nude prosperitet građanima Pljevalja i Crne Gore. Potrebna je vizija, hrabro i stručno vođstvo za ambciozni razvojni zaokret. Od eksploatacije i pljačke ka održivom razvoju, zasnivanom na zelenim energijama i tehnološkim inovacijama.
 
 
Sa poštovanjem i u najboljoj namjeri,
 
Nebojša Medojević
Građanin Crne Gore