KOJIČIĆ: Do kraja godine raspisati referendum

Aleksandar Kojičić

Odbornik PzP-a u Skupštini opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci Aleksandar Kojičić predložio je predsjedniku SO Ratku Stijepoviću da predlog odluke o izradi studije o opravdanosti osnivanja Opštine sa drugog pomjeri za prvi kvartal ove godine. Cilj ovog predloga je, kako kaže Kojičić, ubrzati proces dobijanja samostalne opštine.


U programu rada Skupštine opštine Golubovci predviđeno je da se o predlogu odluke o izradi studije o opravdanosti osnivanja Opštine Golubovci raspravlja u drugom kvartalu ove godine.


– Predložio sam da se predlog odluke o izradi studije o opravdanosti osnivanja Opštine sa drugog pomjeri za prvi kvartal, da bi ubrzali proces dobijanja samostalne opštine. Opštine koju u svom programu rada, vladajuća struktura naziva Golubovci, a koja bi se neizostavno trebalo zvati Opština Zeta. To opet na svoj način govori o aktuelnoj vlasti.

Pomjeranje od par mjeseci naprijed ne djeluje mnogo značajno, ali na čistac izvodi aktuelnu vlast. Ako ostane da se odluka donosi do kraja drugog kvartala, odnosno do početka ljeta, stupanje na snagu odluke, sprovođenje tendera za izvođača studije uz javni poziv, mogućnost žalbi, rok izrade studije... odnijeti par mjeseci, pa bi studija bila gotova tek krajem godine. Podsjetio bih i da je od izrade elaborata za Opštinu Tuzi pa do njenog formalnog osamostaljenja prošlo punih pet godina, a da je ta priča od bivše vlasti korištena u predizbornim kampanjama, što je i ovdje očigledna namjera. Ne želeći takve kalkulacije želim da odluku o studiji donesemo odmah, po proceduri odaberemo izvođača, pozitivnu studiju pošaljemo ovlaštenom ministarstvu i idemo na referendum na kome će svi dobronamjerni Zećani dati podršku za samostalnost. I već 31. decembra 2021. godine imamo proglašenu Opštinu Zeta – rekao je Kojičić.


Aleksandar Kojičić kaže da se ostali njegovi predlozi nadovezuju na ovu strategiju i tempo.


– Heraldički motivi su neophodni, a po Statutu i poslovniku i do sada smo mogli imati grb. To sam više puta i zvanično predlagao, ali je uvijek bilo odbijeno. Imam i predlog za grb, koji bi trebalo minimalno stilizovati, a sa kojim je Zeta već duže vizuelno prepoznata i povezana – kazao je Kojičić.