MEDOJEVIĆ: ČITAVU SPECIJALNU OPERACIJU VODILA BRAĆA ĐUKANOVIĆ

Nebojša Medojević
Kao što sam već javno pojasnio, čitavu operaciju oko novca iz Abu Dabi Fonda vodili su braća Đukanović.
 
Istraga treba da utvrdi da li su formalni korisnici bilo samo paravani za pljačku i/ili pranje novca.
 
Informacija da su transferi išli preko “specijalnog” računa u Prvoj Banci izvan kontrole Centralne banke, su jasna indicija istražiteljima gdje ide trag novca. Znajući modus operandi Prve banke i Aca Đukanovića, ne bi me iznenadilo da firme koje su dobile ove “kredite” taj novac nijesu ni vidjele. Ili su ga nakon uplate odmah prebacili na neke offshore račune po nalogu Đukanovića. Zato Vlada nije obezbjedila te kredite, a dala je državne garancije Abu Dabi Fondu. Pare su nestale. Projekti nijesu realizovani. Garancije su pale. Crnogorska sirotinja plaća pljačku sopstvene države od strane braće Đukanović. Koji inače neizmjerno vole Crnu Goru.
 
Posebno zanimljiv je višemilionski kredit firmi Milkraft u vlasništvu Dragana Burića, inače počasnog konzula Crne Gore u Panami.
 
Burić je, inače, sam izjavljivao da ima 18 offshore firmi, a u aferi Panamski papiri jasno se vidjelo da Đukanovići imaju poslove preko Paname i da je kontakt osoba bio upravo Petar Ivanović, koji je i bio glavni operativac za ove “kredite”.
 
Još prošle godine moji inostrani izvori su ukazivali da je konzul Burić bezbjednosno interesnatan zbog kontakata sa latino-američkim narko kartelima.
 
Vjerovatno zbog istih bezbjednosnih smetnji Srbija, 04.02.2021. godine državljaninu Crne Gore Burić Draganu i njegovom sinu Burić Gaviria Nikoli, rođen 07.01.2003. godine, uručuje rješenje o odbijanju zahtjeva za privremeni boravak u ponovnom postupku. Istog dana je državljanki Kolumbije Gaviria Del Rio Maria Elena, rođena 15.02.1961. godine, supruzi Burić Dragana, uručeno rješenje o prestanku prava na privremeni boravak sa rokom za napuštanje Srbije od 30 dana.
 
Prema javnosti dostupnim informacija SDT do danas nije saslušavao Dragana Burića. Kao ni Aca i Mila Đukanovića.
 
Nebojša Medojević
Predsjednik PzP