KOPITOVIĆ: Direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković omogućila rođenoj sestri zaradu od skoro 20.000€

Direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković omogućila rođenoj sestri zaradu od blizu 20.000€ u instituciji gdje se ona nalazi na čelnoj poziciji.
 
 Prema javno dostupnim podacima sa sajta, direktorica Uprave za kadrove Svetlana Vuković je tokom prošle godine omogućila predsjednici Upravnog suda Branki Lakočević da prihoduje 10.290€ na osnovu dvije stavke: kao predavač u Upravi za kadrove i kao član Komisije za polaganje stručnog ispita za rad u državnim organima pri Upravi za kadrove.
 
Ne bi to ništa sporno bilo da se ne radi o rođenoj sestri gospođe Vuković pa se jasno postavlja pitanje zakonitosti ovakvog angažmana, tj. da se direktorica Uprave za kadrove našla u udžbeničkom primjeru konflikta interesa. Valja napomenuti da je isti angažman kod svoje rođene sestre gospođa Lakočević imala i tokom 2019. godine kada je takođe kao član Komisije i predavač u Upravi za kadrove prihodovala 9.199,60€.
 
Raduje me činjenica što se jutros i Vlada odredila prema gospođi Vuković, pa mogu samo konstatovati da je najavljena njena smjena mogla doći znatno ranije i da je prijeko potrebna kako bi se profesionalizovala ova državna uprava koja je kao što se vidi iz priloženih podataka služila kao servis za ispunjavanje želja DPSa. Predmet revizije rada odlazeće direktorice Uprave za kadrove trebala bi da budu i zaposlenja koja su nastupila po okonačanju izbornog ciklusa nakon 30. avgusta pa ista trebaju biti i poništena u skladu sa zakonom.
 
Takodje želim da napomenem, ne želeći da ulazim u stručnost gospođe Lakočević, ostaje dilema zašto je baš od toliko sudija Upravnog suda birana upravo predsjednica istog i da li je jedino mjerilo bilo zapravo da se radi o rođenoj sestri direktorice Uprave za kadrove. Kao istaknuti vojnik DPSa i žena visokog funkcionera najjače opozicione partije Miška Vukovića, nadam se da će nova Vlada po hitnom postupku razriješiti dužnosti gospođu Vuković, kako ona ne bi nastavila da izvršava naloge šefa partije kojem slijepo vjeruje i u narednom periodu.
 
 
Ivan Kopitović,
GO PzP