Apel medijskoj zajednici Crne Gore

Iva Pavlović

Poštovani prijatelji,

Iako smatram da je održavanje bilo kakvog skupa koji na jednom mjestu okuplja medijske profesionalce iz regiona poduhvat, ne mogu a da ne reagujem zbog konferencije „Riječ, Slika ,Neprijatelj“- ne samo zbog imena i institucija koja se pojavljuju kao organizatori navedenog događaja, već zbog činjenice da je prateći program vulgaran napad na neistomišljenike.

 

Moram da vas otvoreno pitam, sve zajedno koji ste se našli tamo da li su riječ, slika i neprijatelj jedino što vam zaista smeta? Ili bi odgovor morali da potražite u tužnoj činjenici da mediji i novinari generalno gledano služe sve manje  građanima i javnosti, a sve više privatnom kapitalu i režimskim interesima?

U ovom trenutku smatram da je cilj održavanje ove konferencije promašen i prije svega neprimjeren. Zar su nalovnice Vijesti,Monitora  i Dana jedino što vam danas smeta da kvalitetno obavljate svoj posao? Da li zaista ništa drugo nije važno?

Da li je moguće da vam ne smetaju partijska zapošljevanja podobnih novinarskih kadrova, ili je biti podoban za većinu vas postalo mnogo važnije od biti objektivan? Da li mislite da je u redu da Javni servis živi od državne donacije, da privatni preživljavaju, da stranci otvaraju televizije kako im se prohtje, proizvode minimum programa (nekada čak ni to) ali uredno ispumpavaju novac iz Crne Gore, nemoralni brak države i medijskih manipulatora?  Zar ste se zaista toliko pomirili sa političkim smjenama, namještaljkama koje su medijsku scenu pretvorili u feud vladajućih elita?

Da li mislite da je prisustvo na toj konferenciji vama trebalo da otvori oči, ili ste ipak svi zajedno morali mnogo glasnije da zahtijevate da vam se omogući da imate minimum dostojanstva i bez instruiranog upliva sa strane? Da li zaista patite od tolikog manjka samopouzdanja da mislite da ne možete i ne umijete sami da ispričate priču „pravu“ istraživačku, novinarsku priču te da je baš neophodno da vam insajderi otkrivaju kako se zapravo postaje poznat?

Možda ste zaboravili da je novinar u službi javnog interesa, i da kredibilitet novinara počiva na profesionalnom poštenju, integritetu i znanju. Ne dajem sebi za pravo da vas učim novinarskom kodeksu, ali vas podsjećam na to da je ovo slobodna zemlja u kojoj upravo vi treba da budete prije svega slobodni ljudi, koji opominju, kritikuju, istražuju, mijenjaju društvo. Vama ne trebaju plaćeni specijalci koji se uvoze iz regiona da vam uzimaju hleb iz usta, niti da vas uče tajnama novinarskog zanata. Vama treba sloboda da radite svoj posao bez  đavoljih advokata.

 

Iva Pavlović

PR odbora Glavnog grada Pokreta za Promjene