Koričić: Umjesto sport pomoći zdravstvo

Aleksandar Saša Kojičić

ALEKSANDAR KOJIČIĆ (PZP) PODNIO AMANDMAN NA BUDŽET OPŠTINE GOLUBOVCI O PREUSMJERAVANJU SREDSTAVA

Odbornik PzP-a u Aleksandar Kojičić podnio je 12 amandman Skupštini Opštine Golubovci na predlog budžeta Opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci za narednu godinu između ostalog tražeći da se novac za sportske klubove usmjeri na zdravstveni sistem u Zeti. Budžetom su transferi kulturi i sportu predviđeni na 200.000 eura, a on traži da se umanje na 150.000 eura.
U vremenu pandemije korona virusa i ekonomskih problema smatram nepotrebnim bacanje novca na trećerazredne sportske klubove, kao što je bila situacija prethodnih godina na FK Bratstvo, već da novce treba preusmjeriti prije svega na zdravstveni sistem primarne zaštite u Zeti – piše u amandmanu.

Još jedan amandman odnosi se namjeni sufinansiranja Doma zdravlja na Anovima.

Novac dobijen umanjenjem po osnovu osam amandmana dobija se iznos od 74.500 eura za sufinansiranje ove ustanove. Sufinansiranje nedostajućeg kadra u primarnoj zdravstvenoj njezi u Domu zdravlja na Anovima se prevashodno odnosi na nedostatak pedijatara u drugoj smjeni. Bilo bi neophodno da opština sufinansira trajno rješenje pedijatra, kao i da nagradi požrtvovanje i rad osoblja i obezbijedi im dobru snabdjevenost svim potrošnim materijalom, instrumentima, zaštitnom i dezinfekcionom opremom – piše u obrazloženju amandmana.

Između ostalog Kojičić traži i smanjenje stavki za održavanje softvera, konkursa za idejno rješenje za zgradu opštine i pijacu, za održavanje sportskih objekata...

mandmani koje sam podnio odnose na visoko postavljene i predimenzionirane rashodne stavke budžeta čije je umanjenje razumno i racionalno. Rashodna strana za recimo komunikaciju i energiju je toliko visoka kao da se opština bavi rudarenjem bitkoina što i ne bi bilo loše, ali nažalost se ne bave prihodovanjem na taj način. Rashodi za gorivo i održavanje vozila su na nivou profesionalne špeditersko logističke kompanije, a ne opštine i ne djeluju racionalno niti domaćinski u godini evidentne krize. Novčana sredstva ušteđena na stavkama vezanim za stvari koje nijesu hitne ni bitne će donijeti obezbjeđenje novca i stavljanje pod obaveznom stavke za elaborat o ekonomskoj održivosti Zete, što je dokument kojim ćemo faktički dokazati i pokazati definitivne predispozicije za funkcionisanje samostalne opštine Zeta.