Bošnjak: Državni simboli tajkunima služe za vođenje interesnih ratova i dokazivanje navodnog patriotizma

Branka Bošnjak

Poslanica Pokreta za promjene Branka Bošnjak pozvala je Ministarstvo kulture da odreaguje na, kako je kazala, degradiranje i obesmišljavanje državnih simbola, koji, ocjenjuje Bošnjak, očigledno „pojedinim tajkunima služe za vođenje interesnih ratova i dokazavinje navodnog patriotizma“.

Tipičan primjer je, kako je navela, „neukusno, degutantno, a prije svega protivzakonito“ isticanje državne zastave „ili bolje reći obmotavanje državnim zastavama“ vrha zgrade pored Hotela Podgorica, koju je nazvala monstruoznom.

 

 „Zakon o državnim simbolima i danu državnosti jasno propisuje ko, kad, gdje i kako može isticati državnu zastavu. Ovo je grubo kršenje zakona, koje ne može i ne smije da bude ignorisano jer je toliko očigledno svima, osim izgleda onima koji treba da se staraju o sprovođenju zakona. Ili smo možda mi neupućeni, pa da je ovaj «monstrum» u stvari postao, sad veći formalno, zgrada Vlade Crne Gore ili Predsjednika Crne Gore. Ko zna, možda nadležni smatraju da je ovo obmotavanje zgrada državnim zastavama najefikasniji način u borbi protiv pandemije kovid 19 i sveprisutnijeh siromaštva„, ističe Bošnjak.

Poslanica PzP-a poručuje da se ne smije dozvoliti da „tzv. žiro-račun patriote, nameću njihovu mjeru patriotizma.“

„Zato mi, iskreni borci za demokratsku, prosperitetnu i pomirenu Crnu Goru, apelujemo na državne organe da narede da se ovaj kič i patriotsko orgijanje bahatih tajkuna pod hitno zaustavi. Ne možemo ne primijetiti, da su u nekim drugim slučajevima bili vrlo efikasni i ažurni„, zaključuje Bošnjak.