Kopitović: Izuzetno važno da svojim učešćem u novoj Vladi kadrovi PZPa i DFa daju puni doprinos u borbi sa organizovanim kriminalom

Ivan Kopitović

Danas se navršava pet godina od protivpravne i nasilne akcije pripadnika Uprave policije koja je rezultirala razbijanjem šatorskog naselja- simbola slobode i borbe za slobodu koju su predvodili funkcioneri, lideri i članovi DFa i PzPa zajedno sa slobodnim građanima oktobra 2015. godine ispred zgrade parlamenta.

Bitno je napomenuti da ni do dana današnjeg rukovodioci i predvodnici batinaškog nasrtaja na pripadnike Demokratskog Fronta nisu dovedeni pred lice pravde, iako su batine, modrice i hematomi postali zaštitni znak svih učesnika veličanstvenih tronedeljnih protesta. Zvjersko prebijanje tadašnjeg odbornika u gradskom parlamentu Nikole Bajčetića, hapšenje novinara na zadatku Gojka Raičevića i Dražena Živkovića, protivustavno hapšenje poslanika sa imunitetom Slavena Radunovića, Vlada Bojovića, napad na Milana Kneževića i Branka Radulovića, te batinanje vozača DFa Duška Kneževića bili su odraz trodecenijske diktature koju je sprovodila DPS uz podršku policijskih i parapolicijskih snaga, saopštio je Ivan Kopitović iz Mreže mladih Pokreta za promjene.

„Zato je neophodno da buduća Vlada najveću pažnju usmjeri ka bezbjednosnom sektoru gdje su, kako je vrijeme za nama dokazalo, upletene kriminogene strukture koje su slijepo služile partiji u raspadanju DPS za ostvarivanje političkih ciljeva. Reformom bezbjednosnog sektora i čistkom takvih struktura unutar Ministarstva unutrašnjih poslova i Uprave policije Crna Gora se može ozbiljno uhvatiti u koštac sa organizovanim kriminalom na putu evropskih integracija. To se jasno kazalo i u izvještaju Evropske komisije koja najviše očekuje upravo na tom polju„, kazao je.

S tim u vezi, prema njegovim riječima, zato je izuzetno važno da svojim učešćem u novoj Vladi kadrovi PZPa i DFa daju puni doprinos u borbi sa organizovanim kriminalom, a da se pred lice pravde izvedu svi oni koji su se na brutalan način obračunali sa građanima i funkcionerima tadašnje opozicije ispred Skupštine Crne Gore.

„Kao nova vlast treba da pošaljemo Evropi poruku da nikada više batine, suzavci i progon neistomišljenika ne budu sredstvo za obračun sa opozicijom, već da se Ustavom zagarantovana prava poštuju u onoj mjeri u kojoj ih isti i propisuje„, zaključio je Kopitović.