Bošnjak: Ostavkama se ne oslobađaju krivične odgovornosti

Branka Bošnjak

Poslanik Pokreta za promjene (PzP) Branka Bošnjak konstatuje da su masovne ostavke i pokušaji distanciranja od politike DPS-a, pranje biografija, iznenadno prosvjetljenje i nuđenje novih vizija postali svakodnevica mnogih, od nekad visokih funkcionera vlasti do plaćenih analitičara.

To postaje baš degutantno i najbolje pokazuje o kakvoj se družini radilo. Interes, interes i samo interes. Gospodar ih je držao na okupu dajući nekom hotel, nekom stan, nekom bespovratan kredit, nekom fabrike, nekom koncesije, nekom mjesto u pojedinim upravnim odborima... Tu nije bilo ideologije, samo goli interes. Sve u državi se zasnivalo na toj nakaznoj partitokratskoj i klijentelističkoj matrici. Nama trebaju zdravi temelji, a ne blato i kaljuga koju su stvorili, jer na takvom tlu se ne gradi naša zajednička, stabilna i jaka kuća, Crna Gora. Zato im poručujemo da se neće sakriti ni da se uvuku u mišije rupe. Svi koji su pljačkali ovu državu moraju odgovarati. I nakon sloma fašizma mnogi su pokušali da se preobuku u pobjednike, ali uvijek je bilo onih koji pamte – rekla je Bošnjak.

Kako je naglasila, iz Pokreta za promjene će insistirati na reviziji prošlosti, lustraciji i utvrđivanju porijekla imovine i krivičnoj odgovornosti za one koji su imetak stekli krivičnim djelom.