Đurišić: Potrebna je reforma Poreske Uprave

Ratko Đurišić

Svjedoci smo da se u Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina enormno povećao broj siromašnih, i  da  je sve  veći jaz između siromašnih i bogatih, dok na drugoj strani imamo samo uvećanje bogatstva tajkuna bliskih vlasti.

Nova Vlada će pred sobom imati veoma zahtjevan i ni malo lak zadatak kako bi se izborila protiv sistema koji je kreirala bivša vlast ‘’bogati još bogatiji, siromašniji još siromašniji’’. Pokret za promjene će u okviru predloga sveobuhvatnih reformi i seta ekonomskih mjera koji će biti usmjereni u cilju poboljšavanja života građana Crne Gore, predložiti i reformu Poreske uprave. Jedna od najvažnijih novina u radu Poreske uprave biće uvođenje zakonskog rješenja koje će biti usmjereno na kontrolu fizičkih lica i sa njima povezanih lica koja imaju vrijednost imovine veću od one navede u zakonskom rješenju. Kako bi se na tačan način utvrdila imovina koje određeno fizičko lice posjeduje potrebno je zakonski rješenjem regulisati dostavljanje poreskih prijava i finansijskih izvještaja za fizičko lice.

Uvođenjem obaveze za predaju poreske prijave teret dokazivanja porijekla imovine bi bio na poreskom obvezniku, a kontrola uvećanja imovine u narednom period bi bila u nadležnosti Poreske uprave.

Poreska uprava bi vršila kontrolu poreskih obveznika fizičkih lica u sklopu  svojih redovnih aktivnosti na osnovu parametara koji bi bili propisani zakonom, kao i po prijavama od strane građana. Kontrola bi obuhvatala ne samo imovinu lica za koje se sumnja da su istu stekli kriminalnim aktivnostima, već  i ona lica koji su svoje enormno bogatstvo stekli kao privilegovani monopolisti kojima je to omogućila  partijska pripadnost i poslušnost.

Ukoliko se utvrdi nesrazmjera između imovine i prihoda Poreska uprava će biti ovlašćena da donosi rješenja kojom bi se oduzimala sporna imovina i postajala vlasništvo   države Crne Gore, a oduzeta sredstva bi se uplaćivala u poseban Fond, iz kojeg bi ta sredstva bila usmjerena na  rješavanja problema nezaposlenosti, u vidu davanja beskamatnih kredita i drugih finansijskih olakšica.

 

odbornik PzP u S.O. Danilovgrad

Član GO Pokreta za promjene

Ratko Đurišić