Medojević: Investiciono-razvojni Fond- kasica prasica za DPS tajkune

Nebojša Medojević

Jedna od najvećih prevara DPS je IRF. Kreiran da bude kasica prasica za DPS tajkune koji su dobili najveći dio od  preko 1 mlrd EUR za 10 godina. 

Prema podacima IRF plasirano je preko 1 mlrd, a otvoreno je samo 14.000 novih radnih mjesta. Po jednom novootvorenom radnom mjestu IRF je trošio 62.500 Eur, što je NEVJEROVATNO skupo.
 
Kako funkcioniše IRF- kasica prasica za DPS tajkune?
 
Pare za IRF se obezbjeđuju ZADUŽIVANJEM i onako prezadužene države po kamatama koje su višetruko veće od onih koje dobija slična Banka za razvoj Hrvatske.
Pare iz inostranog duga plasiraju se dominantno DPS tajkunima za projekte koji NE MOGU proći kod komercijalnih banaka, jer ne zadovoljavaju uobičajene kriterijume kreditnog rizika. 
 
IRF pozajmljene pare ( za koje se povjeriocima iz inostranstva plaća kamata) i za čije vraćanje garantuje DRŽAVA (tj. vi građani Crne Gore) daje DPS tajkunima za namjene koje nijesu RAZVOJNE.
 
Tako ljubimci DPS i braće Đukanović uzimaju na desetine miliona EUR iz IRF za finansiranje obrtnog kapitala, reprogramiranje svojih dugova prema državi, bankama i dobavljačima, finasiranje kupovine državne imovine i preduzeća itd itd.
 
Osnovni problem ovakvog funkcionisanja IRF za sve građane Crnoj Gori je što DPS tajkuni NE VRAĆAJU te kredite i što će na kraju čitav dug pasti na teret vas.
 
Po zakonu, CBCG bi morala da vrši kontroli poslovanja IRF kao i svake druge komercijalne banke i da utvrdi kako se dati krediti vraćaju, da li dužnik plaća sve anuitete redovno, ima li docnije u plaćanju, da li se IRF kvalitetno obezbiedio od rizika nevraćanja kredite itd itd.
 
U stvarnom životu CBCG to ne radi. DPS tajkuni ne servisiraju svoje obaveze već koriste nove kredite iz IRF da vrate stare. To je već odavno objasnio njihov sef Milo Đukanović u poznatom naučnom izlaganju nove ekonomske hipoteze - “AKO TI HVALi 100 miliona ti POZAJMIS 100 miliona i kad dođe vrijeme da se vrati tih 100 miliona ti OPET POZAJMIS 100 miliona i saldo je NULA”
 
Ako bi sad neka prava kontrola ušla u IRF zatekla bi pravu piramidalnu šemu za pljačkanje države i naroda jer pozajmljene pare nestaju u crnim rupama DPS tajkunske mreže, troše se nenamjenski, iznose vani, a dug ce ostati narodu.
 
Jednostavno ove 1 mlrd EUR tamo više NEMA, a koliko će od toga biti vraćeno nazad to niko ne zna. Prema nekim internim podacima iz IRF čak do 50% svih plasmana se može smatrati rizičnim sa aspekta sigurnosti naplate i pokrivenosti adekvatnim i kolteralima.
 
Samo jedan primjer kako IRF kasica prasica pljačka narod.
 
Investitor X uzme kredit od IRF od 3 mil Eur za izgradnju mini HE. Investicija ga košta 1 milion, a 2 mil Eur stavi u džep. Kad izgradi mini HE građani i država plaćaju investitoru struju po cijeni koja je 3 puta skuplja od tržišne. Parama građana i države investitor vrati 1 milion, a za preostala 2 uzme novi kredit od IRF za refinansiranje starog kredita. Dug investitora prema IRF se gomila, a profit ide u njegov džep. Naravno nekome u menadžmentu IRF se plati PROVIZIJA. Svi dobro prosli osim države i naroda.
 
Problem ce postati brzo vidljiv jer para nema , a revizija MMF će pokazati rupu u bilanasima IRF. Vlada i CBCG će morati uvesti prinudne mjere u IRF i moraće se izvršiti klasifikacija plasmana prema kreditnom riziku. Ogroman dio od 1 mlrd biće OTPISAN kao GUBITAK, jer se neće moći naplatiti.
 
Zato je 30.08. veliki test patriotizma za sve nas. Ili Crna Gora ili DPS?
 
Nebojša Medojević
Predsjednik Pokreta za promjene