Radulović: Nakon korona virusa, svi zajedno treba da se borimo protiv „virusa Đukanović“

Prof dr Branko Radulović

Pojedine mjere „tviter vlade“ i NKT su opravdane. Međutim, u osnovi su nedovoljne, zakonski i ustavno neutemeljene, bez obrazloženja, nerijetko i potpuno kontradiktorne, kaže poslanik Demokratskog fronta Branko Radulović.

Neophodno je formirati „Fond za spas Crne Gore sa potencijalom od dvije milijarde eura i hitno usvojiti temeljni rebalans budžeta, paket zakona i strategija, kojima bi se otpisao ili stavio moratorijum na državne dugove, rekao je u intervjuu za „Dan“ zamjenik predsjednika PzP-a i poslanik Radulović.

Ukazivali ste da u ovom trenutku treba okupiti sve na platformi „Za spas Crne Gore?

– Vrijeme potvrđuje potrebu usaglašenog djelovanja svih činilaca društva u borbi protiv ove pošasti, posebno imajući u vidu složenost i limitiranost naše stvarnosti, koja će se vremenom dodatno komplikovati.

Hoće li pandemija Kovida-19 proizvesti nesagledive i trajne posledice?

– Epidemiološka situacija će se eksponencijalno usložnjavati, ubrzano rasti broj zaraženih i preminulih, bilo da su u pitanju postojeća ili nova žarišta u svijetu. Mnogo je nepoznanica, od načina prenosa infekcije, sticanja imuniteta do mogućnosti mutacije virusa, ali činjenica je da su javni zdravstveni sistemi u mnogim državama, čak i onim najnaprednijim, pokazali brojne slabosti. Vakcine i antivirusne terapije nema. Na njihovo otkriće čekaćemo 12 do 18 mjeseci. Do tada jedini lijek je izolacija, masovno ciljno testiranje, prekid prenosnog lanca i zaštita od
nove kontaminacije. Koliko će ljudske populacije stradati zavisiće od ove vrlo složene funkcije. Ekonomske i socijalne posledice biće ne manje surove i dugoročne.

Pandemija je istakla superiornost koncepta „Svijet nacionalnih država u odnosu na koncept „Svijet bez država. Globalizacija kao generator slabljenja nacionalnih država poklekla je pred partikularnim interesima lidera i neformalnih moćnika. Simptomatično je da seu javnosti pojavljuju dokumenta, koja potvrđuju „teorije zavjere, da ova pandemija nije posledica narušavanja prirodne ravnoteže, već da je projektovana i namjerno izazvana. Na to ukazuje i zvanični dokument vlade NJemačke, pod brojem 17/12051 izdat 2013. godine, koji je do detalja predvidio sve ovo što nam se danas dešava.

Jedno je jasno, pandemija će temeljno promijeniti globalni poredak i život na Zemlji.

Vaš komentar činjenice da je Đukanović prećutao vašu inicijativu i nije pozvao političke lidere na dogovor?

– Državnički bi bilo da u odsudnoj bici prvi čovjek pozove pod barjak „Za spas Crne Gore. To je pripadalo Đukanoviću, koji faktički ima najveću moć. Trebalo je da on pozove lidere i ponudi platformu sa paketom mjera za zaštitu zdravlja građana, ekonomsku i socijalnu održivost, sa moratorijumom na sve što nas dijeli i vladom nacionalnog spasa koja bi implementira la dogovoreno. Đukanović je ostao „Đukanović, pokušava da i u ovom momentu ostvari ličnu korist, pravi strategiju kako da ponovo pokrade izbore, intenzivira progon neistomišljenika. To što radi DF-u, posebno liderima i našim porodicama, sramno je, kukavički i anticrnogorski. 

Što da uradi opozicija u ovako složenom stanju?

Da dok traje pandemija bude konstruktivna i trpeljiva. A nakon toga zajedno za Crnu Goru, svi protiv „virusa Đukanović. Sve se možemo dogovoriti. To nam je sveta dužnost, posebno u ovoj situaciji. Izbori će biti slobodni, ili ih neće biti.

Kako ocjenjujete dosadašnje mjere Vlade i NKT?

– Prije svega, pohvaljujem solidarnost građana i naše dijaspore. Pomoć od onih sa potjernica uzimam sa rezervom. Humanost i spremnost na žrtvu posebno iskazuju zdravstveni radnici. Oni su, kao i do sada, naš ponos i spas, što režim nije umio da prepozna.

Pojedine mjere „tviter vlade i NKT su opravdane. Međutim, u osnovi su nedovoljne, zakonski i ustavno neutemeljene, bez obrazloženja, nerijetko i potpuno kontradiktorne. NJima se krše osnovna ljudska prava, olako se izriču zatvorske kazne građanima. Režim čini šta hoće.

Šta učiniti da sačuvamo zdravlje građana?

– Kad je Đukanović dolazio da se prošeta i napravi par fotografija u KCCG-u, trebao je da klekne, da se pokaje i zatraži oprost od zdravstvenih radnika i da im saopšti daće ubuduće imati status koji zaslužuju.
Mnogi indikatori ukazuju da je stanje u zdravstvu da leko od onog kako nam se predstavlja. Stvarna epidemiološka slika i struktura tražene pomoći od NATO-a najbolji suim demanti.

Disciplina, protokoli, kontrola, masovno ciljano testiranje, selekcija, blagovremena intervencija, prioriteti su. Neophodno je okupiti i angažovati sve raspoložive zdravstvene radnike. Koristiti ih racionalno i štititi. Ovim treba da rukovode najkompetentniji, a ne pojedinci koji nijesu ni ljekari. Sramno je da se nije ni kontaktirao ugledni naučnik i iskusni epidemiolog u penziji prof. dr Novica Vujošević. Do izgradnje novog krila KCCG-a, koje mora biti u funkciji ove godine, neophodno je povećati broj kreveta u intenzivnoj njezi interne klinike. Medicinsko osoblje opremiti „punom ratnom opremom, a svakom građaninu obezbijediti dovoljan broj maski, rukavica i sredstava za dezinfekciju.

Marković je najavio formiranje nove radne grupe za pripremu predloga novog paketa mjera podrške privredi i građanima?

– Treba znati da je svijet, suočen sa razornim uticajem pandemije, već ušao u recesiju. Što se naše „tviter vlade tiče, bojim se već viđenog. Neće to biti lijek za efekte „spržene zemlje, promašenih ideologija, kriminalnih djelovanja i vještačke tražnje. Mi smo već duboko u recesiji. Prijeti nam gubitak primitaka u budžetu od par stotina miliona, bankrot javnih finansija, gubitak desetina hiljada radnih mjesta, gašenje na hiljade preduzetničkih firmi, bankrot građana i privrednih subjekata. Nama prijeti glad i veliki broj beskućnika.

Odgovor na ove izazove treba da bude vizionarski, reformski i patriotski. Neophodno je formirati „Fond za spas Crne Gore, sa potencijalom od dvije milijarde eura. Hitno usvojiti temeljni rebalans budžeta, paket zakona i strategija, kojima bi se otpisao ili stavio moratorijum na državne dugove, tražila pomoć od finansijskih institucija, sakupio sav novac koji posjedujemo, zaustavile investicije koje ne daju direktne pozitivne efekte, izvršila restrikcija troškova, napravio dogovor sa komercijalnim bankama oko jednogodišnjeg moratorijuma na kredite građana i privrede, socijalno obezbijedio svaki građanin, sačuvala radna mjesta, podržala domaća proizvodnja, kupovalo domaće.

Građani, budite složni i trpeljivi, svako ko može motiku u ruke, držite jednu kravu, prase i po koju kokošku. Trebaće vam. Biće to zlata vrijedno jer treba preživjeti. I pandemija i režim će se juče zvati.