Medojević: Komunista Đukanović uvodi diktaturu u Crnoj Gori

Nebojša Medojević

Predsjednik PzP-a i jedan od lidera DF-a, Nebojša Medojević, uputio je pismo predsjedniku SAD-a Donaldu Trampu, u kojem je akcentovapo ključne probleme sa kojim se suočava narod Crne Gore pod režimom Mila Đukanovića. 

Medojević je posebno istakao skandalozne izjave Đukanovića u emisiji „Teleskopija“, i pozvao Trampa da iskoristi lični autoritet i podrži napore demokratske opozicije, slobodnih medija i Crkve da se duboka politička kriza riješi mirnim putem.

Pismo Medojevića prenosimo integralno.

Poštovani g-dine predsjedniče Tramp

Koristim ovu priliku da ponovo ukažemo na izrazito negativni razvoj situacije u Crnoj Gori u kojoj aktulni predsjednik države i predsjednik vladajuće komunističke partije DPS, Milo Đukanovic javno demonstrira svoje političke ideje kojima nema mjesta u savremenoj demokratskoj Evropi.

U svom intervjuiu datom državnoj TV stanici pod kontrolom njegove partije, Đukanović je, između ostalog, rekao:

“Tu nezavisnost kroz podjelu vlasti vam je dala ova država usvajajući Ustav. Ta nezavisnost svakako nije beskonačna. Ukoliko želite da budete beskonačno nezavisni nemojte da radite u tim državnim organima i najbolje – nemojte da živite u ovoj državi. Ali, ako ste se prihvatili da budete dio izvršne ili zakonodavne ili tužilačko-sudske vlasti, onda ste u obavezi da ne kao običan čitalac na ovaj ili onaj način tumačite određene pojave koje opisujemo kao neupitan atak na državu Crnu Goru, na njene suštinske nacionalne interese, nego ste obavezni da to prepoznajete i ponašate se u skladu sa svojim ovlašćenjima u odbrani crnogorskog nacionalnog interesa. To se nedovoljno radi i to je pokazala ova situacija i pokazala potrebu da državo djeluje kao efikasan i skladan sistem bez obzira na podjelu vlasti.“.

U trenutku kada najmanje jedna trećina ukupnog stanovništa mjesecima protestvuje zbog skandaloznog Zakona kojim se nacionalizuje imovina jedine kanonske pravoslavne hrišćanske crkve i dovodi u pitanje nastavak njenog slobodnog djelovanja u Crnoj Gori, Đukanović, sa pozicije predsjednika države, poziva državne institucije i organe na “jedinstvo vlasti” u sprovođenju njegovih ličnih interesa i odluka u obračunu sa političkim neistomišljenicima i jedinom kanonskom pravoslavnom hrišćanskom crkvom i njenim vjernicima. Ovim on javno ukida ustavnu podjelu vlasti na izvršnu, zakodnavnu i sudsku a svim sudijama, tužicoma, poslanicima i ministrima koji to ne žele naređuje da podnesu ostavke ili napuste Crnu Goru.

Đukanović kao predsjednik države, članice NATO, poziva državne organe i institucije da masovno krše Ustav i zakone i sprovedu progon neistomišljenika, isključivo u cilju očuvanja svoje lične nekontrolisane vlasti.

Ovako drsko i opasno izrugivanje demokratskim principima i javno pozivanje na linč i progon, od strane predsjednika države članice NATO, koja je kandidat za članstvo u EU, mora naići na jasan i njemu razumljiv odgovor svih ključnih demokratskih lidera Evrope i svijeta.

Poruka da su mirno rješavanja političkih kriza, poštovanje Ustava, principa podjele vlasti i nezavinsoti institucija, poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda – temljene vrijednosti savremene evropske civilizacije i da su ovakve despotske antidemokratske i totalitarne ideje u direktnoj suprotnosti sa demokratijom i standradima EU i NATO.

Nadam se da ćete iskoristiti Vaš lični autoritet i podržati napore demokratske opozicije, slobodnih medija, nezavisnih pojedinaca i pravoslavne hrišćanske Crkve da se duboka politička kriza riješi mirnim demokratskim putem, bez nasilja i totalitarnih represivnih postupaka, za koje smo mislili da su ostali iza nas rušenjem Berlinskog zida i kolapsom komunizma u Evropi.

S poštovanjem

Nebojša Medojević, MP

Predsjednik PzP