Medojević: Režim otvara pitanje nacionalozacije crkvene imovine da bi skrenuo pažnju sa šverca kokaina

Nebojša Medojević sa gđicom Lauren Speranza

Predsjednik PzP i jedan od lidera DF susreo se danas sa gđicom Lauren Speranza, zamjenicom direktora Transantlantske Bezbjednosne Inicijative Atlantskog Savjeta SAD. 

Medojević je informisao gdjicu Speranza o političkim opstrukcijama rukovodstva crnogorskog Parlamenta zbog čega je spriječen da učestvuje u Transatlanskom Bezbjednosnom Forumu PA NATO koji se održava u Vašingtonu. 

Osim toga Medojević je prezentirao gdjici Speranza analize ključnih bezbjednosnih prijetnji u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na djelovanje transatlanskog narkokartela iz Crne Gore koji je postao zajendička bezbjednosna prijetnja Crnoj Gori i SAD. 

“Crnogorski narko kartel je partner meksičkih i drugih latinoameričkih narkokartela i obezbjeđuje im logističku podršku za transport kokaina u SAD i Evropu, obezbjeđuje im napružanje i pere njihov novac preko banaka u Crnoj Gori. Narko kartel iz Crne Gore je peuzeo ključne pozicije u policiji i tužilaštvu, a kontroliše i jedan broj sudija. Imaju svoje korporacije, medije, banke, NVO, političke partije. Karteli vladaju Crnom Gorom i u međusobnom ratu mogu ugroziti stabilnost i bezbjednost u državi.  

Zaplijena 36 tona kokaina na brodu Gajana u luci Filadelfija je konačno skrenula pažnju Vašingtona na opasnost od djelovanja crnogorskog kartela i značajno se mijenja odnos američkih vlasti prema režimu u Crnoj Gori. Zbog neodatatka rezultata u borbi protiv narkokartela i švercera cigareta i oružja, EK je praktično zaustavila pregovore sa CG, a USA pojačava pritisak na institucije sistema i traži smjene u tužilaštvu i bezbjednosnim službama zbog nedostatka rezultata. I upravo da bi skrenuli pažnju sa djelovanja narkokartela, režim usvaja Zakon o slobodi vjeroispovjesti kojim planira da nacionalizuje vjerske objekte pravoslavnoj crkvi, što će izazvati ogromne tenzije i moguće sukobe” istakao je Medojević 

Medojević je upoznao gdjicu Speranca sa progonom DF i lažnim optužbama za uticaj  Rusije na naše djelovanje. 

 “ U javnosti su se pojavili snimci koje ću vam dostaviti, razgovora Ambasadora SCG u Moskvi i ključnog agenta KGB Milana Roćena sa Milom Đukanovićem iz 2006 godine iz kojeg se jasno vidi da je Rusija pomogla referendum o nezavisnosti i da su već tada uspostavljene čvrste veze izmedju režima Đukanovića i nekih liberalnih prozapadnih centara u Moskvi, prije svega u MID.   

Lideri DF su lažno optuženi za nepostojeći državni udar 2016 od koga je korist imao samo režim jer je izbjegao siguran poraz na izborima. To je lažno sudjenje sa političkim motivima.”zaključio je Medojević. 

Medojević je takodje upoznao gđicu Speranza da nije u mogućnosti da učestvuje na Forumu “To be Secure” koji organizuje Atlantski Savjet u Crnoj Gori” iz bezbjednosnih razloga jer se održava u hotelu Splendid u Bečićima čiji je vlasnik Viktor Ivanjenko, poslednji šef KGB i gdje borave pripadnici kriminalnih grupa iz Rusije, Crne Gore  i regiona. 

Gdjicu Speranzo je posebno zanimalo pitanje kineskog uticaja u Crnoj Gori i rizici po nacionalne interese zemlje od velike izloženosti prema kineskim finansijerima auto-puta. 

Medojević je prezentirao stavove DF o ugovoru o izgradnji i kreditiranju dijela auto puta od strane kineskih firmi i banaka i istakao da posao ima sve karakteristike velike korupcije, da je vrijednost radova naduvana najmanje dva puta, da su podizvodjaci firme bliske režimu i povezane sa kartelima i da su svi izvodjaci oslobodjeni poreza. 

“Najveću dobit od ovog korupcionaškog posla ima vrh režima kroz,korupcijske profite i kartele jer su oprali 300 mil eur prljavog novca od cigareta i droge. Državi ostaje veliki dug i otvorene opcije da kineska banka preuzme vlasništvo nad autoputem ili nekim drugim dijelom vlasništva države Crne Gore” istakao je Medojević

Medojević i Speranza su dogovorili nastavak saradnje i razmjene misljenja i informacija o pitanjima od zajednickog interesa. 

Pres služba PzP