MEDOJEVIĆ NA IDU FORUMU: CRNA GORA JE U DUBOKOJ DRZAVNOJ KRIZI

Medojević sa kolegama iz regiona na IDU forumu u Vasingtonu

Crna Gora se nalazi u dubokoj političkoj i državnoj krizi koja je posledica sistemskih, institucionalnih, izbornih neregularnosti, političke korupcije, pritisaka,ucjena i zloupotreba državnih službi i resursa.

Kriza legitimiteta izbornog procesa i rezultata izbora traje od uvođenja višepartijskog sistema 1991.godine, ali je eskalirala nakon javnog objavljivanja audio snimaka sa sjednica Glavnog Odbora vvladajuće Demokratrske Partije Socijalista, 2013 godine, na kojima se domaća i zaintersovana međunarodna javnost mogla upoznati sa osmišljenim mehanizmima izbornih krađa i zloupotreba.

Ova afera u medijima nazvana "Snimak" , koja, zbog opstrukcija, blokada i kontrola Parlamenta i sudova od strane DPS, nije imala svoj ni politički ni pravosudni epilog (iako je u Izvještaju EK to preporučeno kao obaveza Parlamenta i sudova) , je dovela do odluke Demokratskog Fronta- najjače opozicione grupacije u Parlamentu da od 27.09.2015 godine otpočne mirne i demokratske demonstracije , kao metod političkog pritiska za stvaranje neophodnih uslova za održavanje prvih fer i slobodnih izbora u Crnoj Gori, čiji će rezultati biti prihvatljivi za sve.

Od tada, počinje demonizacija DF i zloupotreba svih državnih institucija, službi i kontrolisanih medija, kao i struktura organizovanog kriminala, bliskih vlasti, koji organizovano i u kontinuitetu vrše brutalnu represiju nad nama.

Protesti DF su nezakonito brutalnom silom razbijeni 17.10.2015 godine, gdje su pripadnici specijlanih policijskih snaga, pretukli i uhapsili više funkcionera i poslanika DF.

Na sličan način, uz učešće pripadnika partijske milicje i lica iz podzemlja, režim je brutalno razbio i najveće opozicione proteste , održane protiv režima, 24.10.2015.godine, kada su specijalne policijske jeidnice terorisale mirne demonstrante, nakon čega je bilo povrijeđeno preko 100 gradjana, a niti jedan pripadnik policije i nezakonito, bez naloga tužioca uhapšeni neki lideri DF.

Kao posledicu ogromnog demokratskog pritiska DF, i EK koja se nevoljno i mlako uključila u pokušaj rešavnja krize, režim Đukanovića je prihvatio da u njegovu Vladu, 5 mjeseci prije izbora, uđu i predstavnici nekih manjih opoziconih partija koje nisu učestvovale u protestima DF-a.

Na žalost, taj eksperiment nije dao željene rezultate i parlamentarni izbori od 16.10.2016 godine održani su u još neregularnijim uslovima nego ranije. Birački spisak koji sadrži oko 12% fantom birača je ostao netaknut. DPS je maksimalno zloupotrebljavao državne fondove , i službe, a posebno službe bezbjednosti. Demokratski Front je 5 dana prije održavanja izbora dostavio Specijlanom tužiocu detaljne informacije o mehanizmima izbornih kradja i planovima DPS da na izborni dan izazovu incidente, uvedu vanredno stanje i ne dozvole pobjedu opozicije, koja je bila izvjesna i očekivana. Specijalni tužilac nije preduzeo nikakve radnje protiv DPS i predmet povodom naše tužbe, otvorio je tek 18.10. tj dva dana nakon održavanja izbora. I ne samo to. Specijlani državni tužilac je , po nalogu Đukanovića, na sami dan izbora organizovao i sproveo lažni državni udar, kreirao atmosferu straha kod građana od najavljenog terorističkog napada i direktno je odgovoran za pad izlaznosti na izborima od najmanje 6%, što je direktno oštetilo opoziciju za najamnje 3-4 mandata i spriječilo pobjedu.

Od dana izbora , režim je dao nalog Specijlanom tužiocu za organizovani kriminal da sprovodi političko, pravno i medijsko nasilje nad liderima i članovima Demokratskog Fronta, koji su izloženi saslušanjima, medijskom linču i stalnim prijetnjama.

Politički sistem je paralisan, raste represija prema DF , tužilac svim silama pokušava da iskontruiše aferu državnog udara i da pohapsi i osudi lidere DF i zabrani rad najjače opozicione grupacije u Crnoj Gori.

Represija motivisana i zasnovana na namjeri Đukanovića da onemogući djelovanja opozicije, a posebno DF, izaziva povećane tenzije i prijeti destabilizaciji zemlje i sukobima sa nesagledivim posledicama.

Ja sam protivustavno i protivzakonito uhapšen, zbog mojih govora i korupciji i vezama vrha režima i tužilaštva sa mafijom, bez skidanja imuniteta, i zadržan 15 dana u zatvoru. Kolega Milan Knezević je za to vrijeme bio zabarkadiran u Skupštini.

Glavni specijalni tužilac za javno objavljenu korupciju prilikom finansiranja kampanje režimskog DPS, odbija da procesuira i hapsi Đukanovića i njegovog najbližeg saradnika, a za njihov kriminal traži skidanje mog imuniteta i hapšenje.

Glavni svedok saradnik za na lažnom suđenju za tzv. državni udar Saša Sinđelić je isporučen Hrvatskoj zbog pravosnazne osude za teško ubistvo civila, i javno je dokazano da je masovno lagao u procesu protiv lidera DF.

Đukanović teškom zloupotrebom kontrolisanih institucija, a posebno tužilaštva, zaoštrava podjele, produbljuje jaz između Vlade i opozicije i dovodi zemlju u duboku političku i institucionalnu krizu.

Predsjednik Vrhovnog suda je neustavno po treći put izabrana na tu funkciju, sudskom savjetu je istakao mandat, nema dijaloga o izboru Vrhovnog državnog tužioca kome je istakao mandat,dvoje od 7 sudija Ustavnog suda idu u penziju, U Odboru za reformu izbornog zakondavstva učestvuje samo 8 od 39 opozicionih poslanika.

Đukanović je politikom staljninsitičkih čistki i progona svojih političkih i poslovnih oponenata zemlju doveo u vanredno stanje.

Aktuelni Parlament i Vlada nemaju izborni niti institucionalni legitimitet, a režim odbija da sa opozicijom otvori dijalog o političkom rješenju krize.

DPS fingiranjem dijaloga kroz rad krnjeg Odbora za reformu izbornog zakonodavstva polušava da simulira dijalog pred međunarodnom zajednicom.

Situacija u zemlji je krajnje složena i zahtjeva sveobuhvatni dijalog vlasti i opozicije o temeljnom društvenom sporazum i o mirnom, političkom i održivom rešenju ove duboke državne krize.

Alternativa ovom rešenju su sukobi, destabilizacija zemlje i nasilje.

Demokratski Front predlaže da se formira Tehnička Vlada po prinicipu ko-ministara od predstavnika svih parlamentarnih stranaka i nezavisnih uglednih pobedinaca, koja bi u razumnom roku očistila birački spisak od fantom birača, onemogućila zloupotrebu državnih resursa i službi,obezbjedila neophodnu medijsku klimu, i omogućila prve fer i slobodne izbore, čije će rezultate svi prihvatiti, a koji bi se održali na svim nivoima i 2020 godini.

Imajući u vidu da Đukanović i DPS ne pokazuju namjeru niti političku volju da otvore sveobuhvatni politički dijalog o rješenju državne krize već nastavljaju sa represijom protiv DF i neistomišljenika, cijenimo da je neophodan hitan i konstruktivan pritisak međunarodne zajednice, a posebno EU u cilju stvaranja uslova za mirno i političko rješenje krize.

Zato PZP, kao jedan od osnivača i konstituenata DF, poziva sestrinske stranke, članice ECR i IDU da iskoriste svoj politički uticaj u nacionalnim Parlamentima, Vladama svojih zemalja, Evropskom Parlamentu i iskažu solidarnost sa DF, pozovu režim Đukanovića da odmah prestane sa progonom opozicije i svojih političkih neistomišljenika i otvori politički dijalog sa opozicijom o rešenju krize političkog sistema u zemlji.

PzP cijeni da i sve članice EU i NATO imaju odgovornost za sprečavanje eskalacije krize i moguću destabilizaciju zemlje koja ima namjeru da bude dio evroatlantskih integracija, zbog progona i represije prema opoziciji.

Nebojsa Medojevic

Predsjednik PzP