Radulović: SB potvrdila stavove DF-a, država srlja u bankrot i socijalnu bijedu

Prof. dr Branko Radulović

Jučerašnji izvještaj Svjetske banke, saopšten na njima svojstven način potvrda je svega na šta je upozoravao DF, a to je da sa ovom i ovakvom ekonomskom politikom Crna Gora neminovno srlja u bankrot i socijalnu bijedu dominantne većine, navodi se u saopštenju koje potpisuje Branko Radulović, poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore.

Radulović naglašava da je jasno je da je, kako kaže, tkz. vlada Duška Markovića, nastavak 29.godišnje retrogradne i korupcionaške neoliberalne ekonomske politike i da su ovo najneznaveniji, najdrskiji i najumišljeniji premijer i ministri koje smo imali, a tu je, dodaje on, konkurencija velika.

Primjera, ukazuje poslanik Fronta, u pogrešnoj neoliberalnoj politici ima bezboj i dodaje da je dovoljno pogledati strukturu društvenog proizvoda i spoljnoljnotrgovinske pokazatelje.

– Brojne afričke zemlje nam postaju uzor, upozorava Radulović i ističe da su korupcionaški poslovi režima još duži.

– Pitam se da li postoji i jedan posao i transakcija koja je bila zakonita i u korist građana Crne Gore, gdje se nijesu „ugradili“ ili direktno pod svojim ili tuđim imenom prisvojili fabrike, hotele, rudu, šume, zemljište, vodu i sve što vrijedi, ističe on.

Poslanik DF-a primjećuje da se javlašluk režima se svakim danom pokazuje sve više.

– Stanovi, krediti, kola, toalete, satovi, avioni, svadbe, bahanalije su samo mali dio koji pokazuje bezobzirnost i nemoral „našeg“ DŽet Seta, tvrdi on i dodaje da je u partitokratskom sistemu Mila Đukanovića stvarni konto mnogo veći kako se ide ka vrhu režima.

Svjetska banka je, podsjeća on, saopštila da je ovakva izgradnja dijela autoputa proizvela samo kratkotrajnu tražnju i rast BDP-a i napominje da je više puta to isto saopšteno iz DF-a.

– Trebala je Svjetskoj banci saopštiti da smo sada i na ovaj način izgradili ovu dionicu zbog „kumovskog i našeg“ Bemaksa, kaže Radulović i ukazuje na ocjenu Svjetske banke da Crna Gora nije spremna za nove globalne ekonomske izazove.

– Tačno, sa kriminogenim izvozom crvenih boksita, nećemo imati ni ovoliko koliko imamo sada. Svjetska banka kaže da nam je ogromna administracija, ali trebala je reći da nije od opozicije već od ogromnog nepotizma režima i njihovog biračkog tijela, tvrdi on.

Radulović ističe da je predlog ove institucija u, kako kaže, “njenom stilu“, a to je dalje stezanje kaiša. Međutim, kako dodaje on, iz Svjetske banke bi trebalo da znaju da je to kaiš oko vrata većine i da bi to značilo potpunu glad i smrt još većeg broja građana.

– Građani, ljekari, profesori, činovnici, zaposleni i nezaposleni, stari i mladi, pravoslavci, katolici i muslimani, opozicionari i „opozicionari“, građanski aktivist i „aktivisti“, profesionalni i „profesionalni“ mediji znajte, sa ovim režimom i služeći njemu, svaki dan je sve skuplji, svi ćemo ostati i bez „leba“, upozorava on.

– Ili se dignimo da ih mičemo ili se selimo, poručio je.

Rešenje za dinamičan ekonomski razvoj, kako objašnjava Radulović, postoje i ona, kako kaže, traže pamet, snagu i upornost.

– To nam niko neće donijeti osim nas samih, zaključio je Branko Radulović.