Kojičić: Ostao kostur od milionskog projekta

Aleksandar Saša Kojičić

Sportska hala u Beglacima, koja nikada nije završena, pravo je ruglo Zete. Kostur hale zarastao je u travu i korov i po izgledu reklo bi se da odavno niko tu nije dolazio. U ovakvom stanju ona ničemu ne služu, te bi je nadležni mogli porušiti, iako su u početak izgradnje uložena ogromna sredstva. Kako kaže Aleksandar Kojičić, odbornik PzP-a u Skupštini Opštine Golubovci u maloj i ekonomski nejakoj Crnoj Gori bi rasipanje novca i resursa trebalo biti ozbiljno kažnjivo djelo, posebno ako se radi o neznanju ili neinteresovanju za svoj posao ili obaveze.

No izgleda da je kod nas obrnuto, jer multimilionski promašaji i njihovi akteri ne samo da nijesu kažnjeni, nego su u nekim slučajevima i nagrađeni. Rasipanje resursa je očigledno i u slučaju sportske hale na Beglacima, gdje nakon decenije i po i nekoliko miliona eura kasnije, imamo samo kostur ozbiljne građevine, za koji niko ne odgovara, a trebao bi. Nijesu davali babovinu, već novac svih građana ove države. Osim kažnjavanja onih koji su doveli do ovakvog promašaja i koji su ga zloupotrebljavali u propagandne svrhe, treba pokušati napraviti tzv. kontrolu štete, odnosno od sadašnje situacije izvući maksimum – rekao je Kojičić.

On navodi da ukoliko se nešto skorije ne preduzme sadašnji građevinski osnov ozbiljnog objekta će ubrzo zarad zuba vremena postati građevinski kostur.

Budući da objekat ima razrađene sve planove, dozvole, lokaciju, da je izgrađena osnova i uopšteno ima puno predispozicija da u kratkom roku može biti nastavljena realizacija nekog poduhvata, bilo kom obimu i načinu, jer sve je bolje osim kompletne propasti, najrealnije u privatno-javnom partnestvu. Ozbiljno bi se trebalo pristupiti revitalizaciji i realizaciji ovog projekta, u što skorijem vremenu, kako bi ipak bila bar na neki način, vraćena uložena sredstva. Vjerujem da bi bilo zainteresovanih za realizaciju nekog poduhvata koji bi garantovao isplativost. A lokalna vlast bi trebala da animira investitore, moguće i projektante i arhitekte da prepakaju i restilizuju početnu ideju u nešto novo, što bi na najpovoljniji i najbrži način bilo realizovano u nešto korisno i svrsishodno što bi donosilo benefite.